Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 22.05.2020, sygn. 0112-KDIL1-1.4012.74.2020.2.JKU, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL1-1.4012.74.2020.2.JKU
Podatek od towarów i usług w zakresie ustalenia stawki podatku dla usługi polegającej na udostępnianiu gościom restauracji: kieliszków, nakrycia stołów, wiaderek z lodem do schładzania alkoholi zakupionych poza restauracją i przyniesionych przez klientów.
Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2019 r., poz. 900, z późn. zm.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 21 lutego 2020 r. (data wpływu 24 lutego 2020 r.), uzupełnionym pismem z dnia 1 kwietnia 2020 r. (data wpływu 1 kwietnia 2020 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie ustalenia stawki podatku dla usługi polegającej na udostępnianiu gościom restauracji: kieliszków, nakrycia stołów, wiaderek z lodem do schładzania alkoholi zakupionych poza restauracją i przyniesionych przez klientów jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 24 lutego 2020 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie ustalenia stawki podatku dla usługi polegającej na udostępnianiu gościom restauracji: kieliszków, nakrycia stołów, wiaderek z lodem do schładzania alkoholi zakupionych poza restauracją i przyniesionych przez klientów. Wniosek został uzupełniony w dniu 1 kwietnia 2020 r. o doprecyzowanie opisu sprawy.
We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.
Przedsiębiorca prowadzi działalność gospodarczą polegającą na świadczeniu usług gastronomicznych zgodnie z klasyfikacją numer 56.10.A.A. Klasa ta obejmuje przygotowywanie i podawanie posiłków gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, bez względu na to czy spożywają oni przygotowywane posiłki na miejscu, biorą je na wynos czy są im dostarczane. Podklasa ta obejmuje działalność: - restauracji, - kawiarni, - restauracji typu fast food, - barów mlecznych, - barów szybkiej obsługi, - lodziarni, - pizzerii, - miejsc z żywnością na wynos, - restauracyjną lub barową prowadzoną w środkach transportu, wykonywaną przez oddzielne jednostki. Przedsiębiorca świadczy te usługi w lokalu położonym przy () od 10 lat. Restauracja specjalizuje się w daniach kuchni polskiej i jest czynna od poniedziałku do soboty w godzinach od 07:00 do 24:00, a w niedziele od 07:00 do 22:00. Świadczone usługi obejmują zarówno sprzedaż posiłków, jak i napojów. Przedsiębiorca na dzień złożenia wniosku nie posiada zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych, które reguluje art. 18 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Klienci zwracali się z pytaniem o możliwość przyniesienia do lokalu własnych napojów alkoholowych win celem ich spożycia podczas posiłku. Wychodząc naprzeciw ich oczekiwaniom przedsiębiorca planuje uruchomić usługę, znaną na świecie pod nazwą (). Usługa ta polega na: udostępnieniu klientowi odpowiednich kieliszków, ich wymianie, umyciu, otwarciu butelki, ewentualnie udostępnieniu wiaderek z lodem do schłodzenia alkoholu przyniesionego przez klienta. Usługa ta nie obejmuje sprzedaży alkoholu, więc nie jest wymagane zezwolenie, które zgodnie z brzmieniem przepisów wymagane jest wyłącznie do sprzedaży napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu lub poza miejscem sprzedaży. Sam zaś termin sprzedaż oznacza wzajemną umowę między sprzedawcą a kupującym na podstawie której wymienione w umowie rzeczy po zapłaceniu określonej sumy przechodzą na własność kupującego; wydawanie towarów po określonej cenie (Mały słownik języka polskiego, S. Skorupka, H. Auderska, Z. Łemipcka (red.), Warszawa 1969, s. 771.).
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right