Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 21.04.2020, sygn. 0114-KDIP1-1.4012.145.2020.1.AKA, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDIP1-1.4012.145.2020.1.AKA

Stawki podatku VAT dla wprowadzanych dwóch linii nowych wyrobów: sękaczy (rurek z kremem)oraz batonów.

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2019 r., poz. 900 z późn. zm.) w zw. z art. 15zzs ust. 7 ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz. U. z 2020 r., poz. 374 z późn. zm.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 4 marca 2020 r. (data 9 marca 2020 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług zakresie stawki podatku VAT dla wprowadzanych dwóch linii nowych wyrobów: sękaczy (rurek z kremem): () oraz () oraz batonów: () oraz () jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 9 marca 2020 r. wpłynął do Organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT dla wprowadzanych dwóch linii nowych wyrobów: sękaczy (rurek z kremem): () oraz () oraz batonów: () oraz ().

We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe:

Spółka prowadzi działalność gospodarczą w zakresie produkcji wyrobów cukierniczych.

Spółka zamierza wprowadzić dwie linie nowych wyrobów, którymi będą:

  • sękacze (rurki z kremem): () oraz (),
  • batony: () oraz ().

Wprowadzane produkty wytwarzane będą bez dodatku cukru (sacharozy), soli, bez laktozy oraz bez oleju palmowego. Dodatkowo batony nie będą zawierały glutenu. Wszystko to czyni je unikatowymi na rynku i jednocześnie otwiera drogę dla konsumentów cierpiących na liczne nietolerancje pokarmowe. Nowe produkty zastąpią produkowane dotychczas słodycze, których głównym składnikiem był cukier przez co będzie je można uznać za niestandardowe wyroby cukiernicze.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00