Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 31.10.2019, sygn. 0112-KDIL2-2.4012.490.2019.1.AKR, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL2-2.4012.490.2019.1.AKR
Obowiązek stosowania kasy on-line od 1 lipca 2020 r. oraz prawa do skorzystania z ulgi z tytułu zakupu kas on-line.
Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2019 r., poz. 900, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 2 września 2019 r. (data wpływu 13 września 2019 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie obowiązku stosowania kasy on-line od 1 lipca 2020 r. oraz prawa do skorzystania z ulgi z tytułu zakupu kas on-line jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 13 września 2019 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej obowiązku stosowania kasy on-line od 1 lipca 2020 r. oraz prawa do skorzystania z ulgi z tytułu zakupu kas on-line.
We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.
A Sp. z o.o. (dalej: Spółka lub Wnioskodawca) jest zarejestrowanym czynnym podatnikiem VAT. Spółka jest organizatorem sieci sklepów prowadzonych pod oznaczeniem A lub B, działających na zasadach franczyzy lub agencji (dalej: Sklepy), na podstawie umowy o współpracy. Działalność wykonywana w sklepach prowadzonych na zasadzie agencji wykonywana jest na rzecz i w imieniu A Sp. z o.o. z wykorzystaniem kas fiskalnych należących do Spółki. Towary oferowane w Sklepach działających na zasadzie agencji są zamawiane w Spółce lub, jeżeli pochodzą od dostawców zewnętrznych, nabywane są w imieniu Spółki. Wnioskodawca, oferuje swoim klientom m.in. sprzedaż żywności. Klienci punktów sprzedaży mogą w nich nabywać zarówno żywność nieprzetworzoną, jak i przetworzoną.
W przedmiotowym punktach sprzedażowych można zakupić między innymi podawane na ciepło, posiłki i dania takle jak zapiekanki, hot dogi, tortille i panini. Przedmiotowe produkty, przed ich podaniem klientowi, poddawane są obróbce cieplnej. Po podgrzaniu, produkty nadają się do bezpośredniej konsumpcji.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right