Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 09.08.2019, sygn. 0115-KDIT2-3.4011.251.2019.2.AWO, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0115-KDIT2-3.4011.251.2019.2.AWO
Możliwość zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów zakupu owoców dla pracowników kancelarii. Ustalenie, czy wskazany poczęstunek (dla pracowników) nosi znamiona świadczenia w naturze i powinien zostać opodatkowany jako przychód ze stosunku pracy
Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2019 r., poz. 900, z późn. zm.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 27 maja 2019 r. (data wpływu 3 czerwca 2019 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku dochodowego od osób fizycznych m.in. w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków poniesionych na zakup owoców dla pracowników kancelarii oraz określenia, czy z tytułu udostępniania pracownikom owoców, wyciskanych soków owocowych, koktajli owocowo &˗ mlecznych, wzbogaconych nasionami i ziarnami powstanie po ich stronie przychód ze stosunku pracy jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 3 czerwca 2019 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie indywidualnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku dochodowego od osób fizycznych m. in. w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków poniesionych na zakup owoców dla pracowników kancelarii oraz określenia, czy po stronie pracowników powstanie przychód ze stosunku pracy.
We wniosku tym przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.
Wnioskodawczyni jest notariuszem prowadzącym jednoosobową działalność gospodarczą, zatrudniającym do pomocy dwie osoby. Poza podstawowymi produktami, takimi jak: kawa, mleko, herbata i woda Wnioskodawczyni zamierza rozpocząć stałe zakupy owoców dla swoich pracowników i klientów. Zakupione owoce będą umiejscowione w ogólnodostępnych miejscach w kancelarii, takich jak: pokój odczytywania umów, sekretariat, poczekalnia i pomieszczenia socjalne. Ze względu na to, że owoce będą ogólnodostępne dla wszystkich chętnych, to będą mogli z nich korzystać zarówno pracownicy kancelarii, jak i jej klienci. Ponadto, aby zadbać o dobry stan zdrowia i samopoczucie pracowników, co będzie miało przełożenie na poprawę atmosfery pracy oraz wydajność pracowników, Wnioskodawczyni zamierza przyrządzać lub zlecać pracownikom przyrządzanie wyciskanych soków owocowych, koktajli owocowo &˗ mlecznych, wzbogaconych nasionami i ziarnami.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right