Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 15.07.2019, sygn. 0112-KDIL1-3.4012.265.2019.1.AK, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL1-3.4012.265.2019.1.AK
Obniżona stawka podatku dla wyrobu o PKWiU 10.61.33.0.
Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2019 r., poz. 900, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 13 maja 2019 r. (data wpływu 24 maja 2019 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla wyrobu () sklasyfikowanego w PKWiU 10.61.33.0 jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 24 maja 2019 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla wyrobu () sklasyfikowanego w PKWiU 10.61.33.0.
We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.
Wnioskodawca posiada status czynnego podatnika VAT. Przedmiotem działalności gospodarczej Wnioskodawcy jest produkcja i sprzedaż wyrobów piekarniczych oraz innych wyrobów spożywczych. Wnioskodawca sprzedaje swoje towary w kraju, jak i zagranicą.
W najbliższym czasie Wnioskodawca zamierza wprowadzić nową gamę produktów chrupki kukurydziane pn. (). Produkt otrzymywany jest w wyniku procesu ekstruzji, o składzie: kasza kukurydziana, sól. Proces ekstruzji polega na przetwarzaniu surowców i materiałów pochodzenia biologicznego na cele spożywcze polegające na ich przetłaczaniu przez ekstrudery pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze (140 180°C) do komory schładzającej. Ekstruder, zasadniczy element technologii ektruzji, jest dwuślimakową wytłaczarką, w której dzięki jednoczesnemu działaniu temperatury, ciśnienia i sił ścinających przetwarzany surowiec jest ogrzewany, plastyfikowany, a następnie formowany podczas przechodzenia przez głowice.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right