Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 30.04.2019, sygn. 0114-KDIP1-1.4012.118.2019.1.IZ, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDIP1-1.4012.118.2019.1.IZ
zastosowania preferencyjnej stawki podatku dla produktu spożywczego deseru lodowego
Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2018 r. poz. 800, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku, który wpłynął do tut. Organu w dniu 6 marca 2019 r.), o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania preferencyjnej stawki podatku dla produktu spożywczego deseru lodowego jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 6 marca 2019 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek, o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania preferencyjnej stawki podatku dla produktu spożywczego deseru lodowego.
We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny:
Spółka jest podmiotem prowadzącym działalność gospodarczą na terytorium Polski, polskim podatnikiem VAT czynnym. Spółka zajmuję się dystrybucją, a następnie sprzedażą oryginalnych lodów przygotowywanych na bazie świeżego mleka, śmietanki i naturalnych dodatków oraz sorbetów, produkowanych na bazie wody. Produkt jest oferowany w formie deseru - kulek lodowych. Deser lodowy nie zawiera żadnych sztucznych środków konserwujących, ani składników genetycznie modyfikowanych. Zgodnie z klasyfikacją statystyczną, wyroby wskazane we wniosku są klasyfikowane symbolem PKWiU z 2008 r.: 10.52.10.0 Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne. Sprzedaż deserów na rzecz konsumentów jest prowadzona na wydzielonych obwoźnych stoiskach, w których dochodzi do przygotowania produktów spożywczych (według zlecenia klientów), a następnie do ich wydania klientom. Przy stoiskach nie ma zaplecza kuchennego. Oferta smakowa produktów sprzedawanych na stoiskach jest ograniczona i dobrana w ten sposób, aby przygotowanie do ich podania odbywało się na oczach klienta natychmiast lub w ciągu kilku chwil od złożenia zamówienia. Przygotowanie do podania polega na napełnieniu kubków odpowiednim smakiem deseru - kulki lodowe (wcześniej deser znajduje się w zbiorczym opakowaniu w chłodziarce). Co istotne, Spółka nie zapewnia obsługi kelnerskiej, ani dedykowanych miejsc przeznaczonych do spożycia wspomnianych produktów, do których podawaneby były produkty i w których mogłaby następować konsumpcja nabywanych produktów. Desery są serwowane w jednorazowych, plastikowych lub papierowych, pojemnikach (kubek, czapka z daszkiem lub zamykany kubek). Produkty żywnościowe sprzedawane na takich stoiskach są bezpośrednio gotowe do spożycia, co oznacza, że klienci kupując te produkty mogą niezwłocznie rozpocząć ich konsumpcję. Zwykle klienci, po dokonaniu zakupu produktów spożywczych, zabierają je i spożywają podczas dalszego spaceru. W niektórych lokalizacjach możliwe jest skorzystanie przez klientów z miejsca do siedzenia lub stolików, jednak zasadniczo nie są to miejsca dedykowane wyłącznie dla osób spożywających te produkty, a ogólnie dostępne dla osób przebywających na danym terenie. W tym kontekście Spółka zaznacza, iż ten sposób sprzedaży deserów jest traktowany jako dostawa towarów, a nie świadczenie usług, oznacza, iż Spółka dokonuje sprzedaży (dostawy) towarów w rozumieniu art. 7 ust. 1 ustawy o VAT.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right