Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 13.11.2018, sygn. 0114-KDIP1-3.4012.532.2018.1.SM, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDIP1-3.4012.532.2018.1.SM

Stawka podatku stosowana przy dostawie produktu (pieczywo świeże).

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2018 r., poz. 800, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 5 września 2018 r. (data wpływu 14 września 2018 r.), o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku stosowanej przy dostawie produktu - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 14 września 2018 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku stosowanej przy dostawie produktu.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny i zdarzenie przyszłe:

Spółka w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej zajmuje się m.in. produkcją i dystrybucją pieczywa. Spółka dostarcza swoje produkty zarówno do odbiorców detalicznych i sklepów firmowych, jak również m.in. do super i hipermarketów.

Wśród oferowanych przez Spółkę produktów znajduje się m.in. bułka o następującym składzie (z uwagi na charakter procesu produkcji, udział procentowy powyższych składników używanych do wytwarzania Produktu może się minimalnie różnić, na co wskazano także we wniosku o dokonanie klasyfikacji wyrobów):

  • mąka pszenna - 51%,
  • woda - 37%,
  • płatki ziemniaczane - 9%,
  • drożdże - 1,5%,
  • sól - 1%,
  • środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy - 0,5%.

Wymieniony wyrób będzie dalej zwany Produktem lub Bułką.

Produkt nie zawiera środków konserwujących. Produkt jest sprzedawany po podpieczeniu w około 80% i głębokim zamrożeniu (typ HB). Z uwagi na fakt, że Spółka sprzedaje ww. Produkt jako wyrób zamrożony, może on być przechowywany w odpowiednich warunkach chłodniczych, tj. w temperaturze uniemożliwiającej jego rozmrożenie do 12 miesięcy od momentu jego wyprodukowania.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00