Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 09.10.2018, sygn. 0114-KDIP1-1.4012.466.2018.2.AM, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDIP1-1.4012.466.2018.2.AM
w zakresie zastosowania stawki podatku VAT w wysokości 5% do dostawy soków owocowych produkowanych przez Wnioskodawcę
Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2018 r., poz. 800, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 6 sierpnia 2018 r. (data wpływu 9 sierpnia 2018 r.), uzupełnionym pismem Strony z dnia 25 września 2018 r. (data wpływu 28 września 2018 r.) będącym odpowiedzią na wezwanie Organu z dnia 12 września 2018 r. znak sprawy 0114-KDIP1-1.4012.466.2018.1.AM (skutecznie doręczone w dniu 18 września 2018 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania stawki podatku VAT w wysokości 5% do dostawy soków owocowych produkowanych przez Wnioskodawcę jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 9 sierpnia 2018 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania stawki podatku VAT w wysokości 5% do dostawy soków owocowych produkowanych przez Wnioskodawcę.
Niniejszy wniosek został uzupełniony pismem Strony z dnia 25 września 2018 r. (data wpływu 28 września 2018 r.) będącym odpowiedzią na wezwanie Organu z dnia 12 września 2018 r. znak sprawy 0114-KDIP1-1.4012.466.2018.1.AM (skutecznie doręczone w dniu 18 września 2018 r.).
We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny:
Spółka prowadzi działalność gospodarczą i zajmuje się przetwórstwem owoców i warzyw. Zarejestrowana jest jako podatnik VAT czynny i składa deklaracje VAT. W ramach działalności wytwarzane są między innymi produkty w postaci soków owocowych z różnych owoców. Soki produkowane są z surowych owoców. W procesie produkcji sok oddziela się od miąższu, następnie jest on filtrowany i do tak otrzymanego soku dodawany jest według potrzeb cukier oraz przyprawy. Finalnie produkt posiada skład, w którym minimum 50% wagi to czysty sok z owoców. Wyrób gotowy jest niegazowany, utrwalony termicznie i zamknięty w opakowaniach hermetycznych. Na żadnym etapie produkcji nie jest dodawana woda oraz żadna substancja rozcieńczająca produkt. Produkt nadaje się do spożycia bezpośrednio po otwarciu w postaci rozcieńczonej lub nie.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right