Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 20.07.2018, sygn. 0115-KDIT1-1.4012.376.2018.1.RH, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0115-KDIT1-1.4012.376.2018.1.RH

Stawka podatku dla podatku dla dostawy karmelowej przyprawy do popcornu.

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2018 r., poz. 800, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 25 maja 2018 r. (data wpływu 4 czerwca 2018 r.), o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla dostawy karmelowej przyprawy do popcornu jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 4 czerwca 2018 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla dostawy karmelowej przyprawy do popcornu.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

(zwana dalej: ., Wnioskodawca) jest czynnym podatnikiem podatku VAT. Podmiot prowadzi działalność gospodarczą w branży spożywczej i skupia się przede wszystkim na działalności handlowej i dystrybucyjnej w zakresie artykułów spożywczych.

Wnioskodawca w ramach oferowanego na rynku asortymentu posiada w swojej ofercie handlowej towar - karmelowa przyprawa do popcornu, nabywany przez Wnioskodawcę od producenta pod nazwą , o składzie:

  • cukier biały (w ilości 85-95%, odpowiadający za smak towaru);
  • aromaty (w ilości 0,1-1,5%, odpowiadające za aromat);
  • karmel (w ilości 1-2%, pełniący funkcję nośnika smaku oraz barwnika);
  • melasa w proszku (w ilości 2-5%, pełniąca funkcję nośnika smaku oraz barwnika);
  • sól (w ilości 1-1,4%, odpowiadająca za smak);
  • lecytyna (w ilości od 1-2%, pełniąca funkcję emulgatora);
  • beta karoten (w ilości 0,02-0,08%, pełniący funkcję barwnika).

Wnioskodawca powziął wątpliwość, jaką stawką powinny zostać opodatkowane dostawy ww. towaru na terytorium kraju. W związku z tą wątpliwością, Wnioskodawca złożył w pierwszej kolejności wniosek do Ośrodka Klasyfikacji i Nomenklatur Urzędu Statystycznego w Łodzi, w celu ustalenia, do którego grupowania należy ww. towar według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00