Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 09.07.2018, sygn. 0114-KDIP1-3.4012.265.2018.2.SM, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDIP1-3.4012.265.2018.2.SM

Uznanie wnioskodawcy za podatnika podatku od towarów i usług.

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2018 r., poz. 800, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 18 maja 2018 r. (data wpływu 22 maja 2018 r.), uzupełnionym w dniu 21 czerwca 2018 r. (data wpływu 22 czerwca 2018 r.) w odpowiedzi na wezwanie nr 0114-KDIP1-3.4012.265.2018.1.SM z dnia 8 czerwca 2018 r. (skutecznie doręczone w dniu 14 czerwca 2018 r.), o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie uznania Wnioskodawcy za podatnika podatku od towarów i usług - jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 22 maja 2018 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie uznania Wnioskodawcy za podatnika podatku od towarów i usług.

Wniosek został uzupełniony pismem z dnia 20 czerwca 2018 r. w dniu 21 czerwca 2018 r. (data wpływu 22 czerwca 2018 r.).

We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe:

Wnioskodawca jest jednostką budżetową nieposiadającą osobowości prawnej. Na podstawie wewnętrznych aktów prawnych, Wnioskodawca zamierza powołać punkt żywienia tylko dla własnych funkcjonariuszy, żołnierzy zawodowych i pracowników (zwanych dalej zbiorczo pracownikami). Uprawnieni do korzystania z punktu żywienia będą wnosić opłaty za posiłki w wysokości obowiązującej wartości pieniężnej normy wyżywienia lub kosztów surowców zużytych do przygotowania posiłków według jadłospisów lub kosztów surowcowych wynikających z kartotek potraw w przypadku stosowania wartościowego rozliczania produkcji kuchennej. Uprawnieni będą uiszczać opłaty indywidualnie z góry bezpośrednio w punkcie żywienia.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00