Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 29.06.2018, sygn. 0112-KDIL4.4012.183.2018.2.AR, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL4.4012.183.2018.2.AR

Ustalenie stawki podatku dla sprzedaży produkowanych soków i napojów na wynos lub przez tzw. okienko podawcze.

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2018 r., poz. 800, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 9 kwietnia 2018 r. (data wpływu 20 kwietnia 2018 r.), uzupełnionym pismem z dnia 30 maja 2018 r. (data wpływu 6 czerwca 2018 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie ustalenia stawki podatku dla sprzedaży produkowanych soków i napojów na wynos lub przez tzw. okienko podawcze jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 9 kwietnia 2018 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie ustalenia stawki podatku dla sprzedaży produkowanych soków i napojów na wynos lub przez tzw. okienko podawcze. Wniosek uzupełniono pismem z dnia 30 maja 2018 r. o doprecyzowanie opisu sprawy.

We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.

Wnioskodawca jest podmiotem prowadzącym działalność gospodarczą na terytorium Polski, polskim podatnikiem podatku VAT. W ramach prowadzonej działalności gospodarczej Podatnik otworzył oddział. Nowy oddział działalności w przyszłości planuje otworzyć restaurację, okienko sprzedaży tzw. okienko podawcze oraz sklep (lady chłodnicze). Oddział będzie dokonywał produkcji posiłków (dań głównych, zup i przystawek), a także kanapek, sałatek, deserów, lodów, gofrów i naleśników.

Stan faktyczny dotyczy tylko sprzedaży soków i napojów na wynos oraz przez tzw. okienko podawcze. W okresie letnim podatnik planuje otwarcie tzw. okienka podawczego. W okienku podawczym będą sprzedawane soki i napoje, smoothie, koktajle owocowe własnej produkcji (dalej jako: napoje i soki). Sprzedaż powyższych wyrobów będzie się odbywać bez obsługi kelnerskiej oraz możliwości spożycia napojów i soków (brak miejsc i stolików do spożycia). Powyższe wyroby Podatnik planuje produkować we własnym zakresie, tylko z naturalnych składników. Napoje i soki będą podawane w specjalnych opakowaniach tylko na wynos. Podsumowując, Podatnik planuje produkcję naturalnych soków i napojów, które w okresie letnim będzie oferował klientom do sprzedaży w okienku podawczym tylko na zewnątrz w specjalnych opakowaniach do tego przeznaczonych.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00