Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 09.02.2017, sygn. 0461-ITPP1.4512.967.2016.1.EA, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. 0461-ITPP1.4512.967.2016.1.EA

Czy Wnioskodawca prawidłowo dokonuje opodatkowania świadczonych usług wg stawki 8%, czy też powinien świadczoną usługę zakwalifikować jako dostarczanie gotowych dań i opodatkować sprzedaż jako dostawę gotowych dań i posiłków przy zastosowaniu stawki 5%?

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2017 r. poz. 201) oraz § 6 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 r., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działający w imieniu Ministra Rozwoju i Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 5 grudnia 2016 r. (data wpływu 9 grudnia 2016 r.), uzupełnionym w dniach 20 stycznia i 8 lutego 2017 r., o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego, dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie sposobu opodatkowania świadczonych usług jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 9 grudnia 2016 r. został złożony wniosek, o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie sposobu opodatkowania świadczonych usług.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą polegającą na dostarczaniu do klientów gotowych posiłków przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji. Podstawową działalnością Wnioskodawcy są usługi związane z wyżywieniem m.in. usługi sklasyfikowane jako 56.21.Z przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (catering).

Wnioskodawca prowadzi stronę internetową pod nazwą ., na której można zamówić gotowe danie spośród całej dostępnej listy dań serwowanych przez poszczególne restauracje wg menu obowiązujących w tych restauracjach. Klient ma do wyboru menu z kilku lub kilkunastu różnych restauracji i wybiera odpowiednie dla niego danie i zamawia poprzez stronę internetową. Wnioskodawca ma z poszczególnymi restauracjami zawarte umowy na przygotowywanie zamówionych w danej restauracji posiłków na wynos, posiłki zamawia a następnie przygotowane posiłki odbiera z restauracji i dostarcza do klienta. Do klienta dostarcza również plastikowe sztućce umożliwiające spożycie posiłku. Wnioskodawca wystawiając paragon fiskalny całą transakcję opodatkowuje stawką 8%, jako usługę związaną z wyżywieniem. Oczywiście wartość usługi jest powiększona o stosowną marżę.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00