Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 28.12.2015, sygn. IPPP1/4512-1241/15-2/EK, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP1/4512-1241/15-2/EK
stawka podatku VAT dla sprzedaży gotowych posiłków i dań
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa ( Dz. U. z 2015 r., poz. 613) oraz § 6 pkt 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 r., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Strony przedstawione we wniosku z dnia 1 grudnia 2015 r. (data wpływu 9 grudnia 2015 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie uznania sprzedaży Towarów z przeznaczeniem do konsumpcji w Lokalu Wnioskodawcy lub na wynos lub z dowozem do klienta za dostawę towarów, stawki podatku VAT dla sprzedaży Produktów oraz opodatkowania jedną stawką kosztów transportu Towarów w przypadku sprzedaży Towarów wraz z ich dowozem - jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 9 grudnia 2015 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie uznania sprzedaży Towarów z przeznaczeniem do konsumpcji w Lokalu Wnioskodawcy lub na wynos lub z dowozem do klienta za dostawę towarów, stawki podatku VAT dla sprzedaży Produktów oraz opodatkowania jedną stawką kosztów transportu Towarów w przypadku sprzedaży Towarów wraz z ich dowozem.
We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny oraz zdarzenie przyszłe.
Wnioskodawca jest czynnym podatnikiem VAT. Przedmiotowa działalność jest prowadzona w oparciu o umowę franchisingu, przy czym Wnioskodawca jest franczyzobiorcą. Wnioskodawca prowadzi sprzedaż towarów takich jak m.in.: kanapki, świeże sałatki, wrapy, ciastka, chipsy, owoce i napoje (dalej: Towary). Wnioskodawca obecnie prowadzi działalność w lokalu zamkniętym oraz w centrum handlowym przy powierzchniach typu food court" i nie wyklucza możliwości otwarcia w przyszłości kolejnych lokali zamkniętych oraz lokali w centrach handlowych (dalej wspólnie, jako: Lokal).
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right