Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 02.11.2015, sygn. IPPP1/4512-1052/15-2/RK, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP1/4512-1052/15-2/RK

Możliwość zastosowania 5% stawki podatku VAT dla sprzedaży dań gotowych.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613) oraz § 6 pkt 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 r., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki, przedstawione we wniosku z dnia 6 października 2015 r. (data wpływu 13 października 2015 r.), o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie możliwości zastosowania 5 % stawki podatku VAT dla sprzedaży dań gotowych - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 13 października 2015 r. do tut. Organu wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie możliwości zastosowania 5 % stawki podatku VAT dla sprzedaży dań gotowych.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny:

Wnioskodawca (S. Sp. z o.o.) prowadzi działalność gospodarczą w wynajmowanych pomieszczeniach na terenie kraju - dokonuje sprzedaży wytworzonych i gotowych posiłków i dań (zgodnie z grupowaniem PKWiU -10.85.1)Wytwarzanie gotowych dań jest dokonywane w wynajmowanych przez spółkę pomieszczeniach z zakupowanych na bieżąco surowców spożywczych. Dania gotowe są wydawane do dyspozycji klienta indywidualnego na wynos przy ladach sprzedażowych i po wniesieniu przez niego opłaty za odbierany towar. Wydanie towaru jest dokonywane do rąk klienta bez obsługi kelnerskiej oraz innych czynności towarzyszących z reguły usługom gastronomicznym. Spółka nie wynajmuje powierzchni do celów obsługi gastronomicznej, stąd nie świadczy równocześnie usług ułatwiających i uniemożliwiających konsumpcję zakupionych posiłków na terenie lokalu. Po zakupie towaru i odejściu od lady klienta odpowiedzialność Wnioskodawcy za dalszy przebieg działania nabywcy kończy się.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00