Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 27.10.2014, sygn. IBPP1/443-703/14/DK, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP1/443-703/14/DK
dostawa budynku będzie podlegała zwolnieniu od podatku na mocy art. 43 ust. 1 pkt 10a ustawy.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz.U. z 2012 r. poz. 749 ze zm.) oraz § 2 i § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 7 lipca 2014 r. (data wpływu 9 lipca 2014 r.), uzupełnionym pismem z 29 września 2014 r. (data wpływu 6 października 2014 r.) oraz pismem z 15 października 2014 r. (data wpływu 17 października 2014 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego, dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania sprzedaży nieruchomości jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 9 lipca 2014 r. do tut. Organu wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania sprzedaży nieruchomości.
Ww. wniosek został uzupełniony pismem z 29 września 2014 r. (data wpływu 6 października 2014 r.), będącym odpowiedzią na wezwanie tut. organu z dnia 24 września 2014 r. IBPP1/443-703/14/DK oraz pismem z 15 października 2014 r. (data wpływu 17 października 2014 r.), będącym odpowiedzią na wezwanie tut. organu z dnia 10 października 2014 r. IBPP1/443-703/14/DK.
W przedmiotowym wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe:
W 2002 roku Wnioskodawca zakupił nieruchomość, na której postawił ruchomy punkt gastronomiczny. Nie przysługiwało mu odliczenie podatku naliczonego z tytułu zakupu. Wnioskodawca prowadzi w nim działalność gospodarczą w zakresie gastronomii. Gruntu i punktu gastronomicznego Wnioskodawca nie wprowadzał do ewidencji środków trwałych. Nie zaliczał do kosztów uzyskania przychodów wartości amortyzacji punktu gastronomicznego, nie dokonywał żadnych ulepszeń ani modernizacji lokalu. W bieżące koszty działalności zaliczał jedynie opłaty eksploatacyjne tj. prąd, woda, ścieki, śmieci. Obecnie Wnioskodawca chciałby sprzedać zabudowaną lokalem nieruchomość.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right