Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 27.06.2014, sygn. IBPBII/1/415-260/14/BD, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPBII/1/415-260/14/BD
Czy pracownik ma prawo do diety za pozostałe posiłki tj. 50% za obiad i 25 % za kolacje. Czy te świadczenia są wolne od podatku dochodowego od osób fizycznych jako diety za czas podróży służbowej (rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 29 stycznia 2013 r.). Jeśli wartość posiłku stanowi cześć usługi hotelowej i nie ma możliwości rezygnacji z niego, ani określenia wartości tego posiłku, to w jaki sposób wyliczyć wartość pozostałej diety dla danego pracownika?
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz.U. z 2012 r. poz. 749 z późn. zm.) oraz § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. Nr 112, poz. 770 z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, działający w imieniu Ministra Finansów, stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy, przedstawione we wniosku z 22 marca 2014 r. (data wpływu do Biura 28 marca 2014 r.), o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku dochodowego od osób fizycznych w zakresie skutków podatkowych sfinansowania przez pracodawcę kosztów wyżywienia z tytułu odbywanej przez pracowników podróży służbowej jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 28 marca 2014 r. do Biura wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku dochodowego od osób fizycznych w zakresie skutków podatkowych sfinansowania przez pracodawcę kosztów wyżywienia z tytułu odbywanej przez pracownika podróży służbowej.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right