Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 30.07.2014, sygn. IPTPP2/443-441/14-4/IR, Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi, sygn. IPTPP2/443-441/14-4/IR

W zakresie zastosowania stawki podatku VAT dla sprzedaży gotowych posiłków na wynos oraz z dowozem do klienta.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r., poz. 749, z późn. zm.) oraz § 5a rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770, z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko - przedstawione we wniosku z dnia 8 czerwca 2014 r. (data wpływu 10 czerwca 2014 r.), uzupełnionym pismem z dnia 16 lipca 2014 r. (data wpływu 18 lipca 2014 r.), o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania stawki podatku VAT dla sprzedaży gotowych posiłków na wynos oraz z dowozem do klienta jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 10 czerwca 2014 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania stawki podatku VAT dla sprzedaży gotowych posiłków na wynos oraz z dowozem do klienta.

Przedmiotowy wniosek został uzupełniony pismem z dnia 16 lipca 2014 r. poprzez doprecyzowanie opisu sprawy.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą, pizzerię należącą do sieci...., w której przygotowuje i serwuje swoim klientom dania (m.in. pizzę, lasagne, sałatki, desery) na miejscu, a w większości na wynos, bądź z dostawą na telefon. Dania te przygotowywane są przez pracowników z wcześniej zakupionych surowców i półproduktów, w większości wymaganych przez franczyzodawcę, a samo ich przygotowanie ogranicza się do czynności pobieżnych np. rozmrożenia, zmieszania, przygotowania, podgrzania, wypieczenia, zapakowania. Istnieje możliwość spożycia tak przygotowanych posiłków wewnątrz lokalu. Jednak klienci mogą również zamawiać zapakowane dania na wynos osobiście w pizzerii lub telefonicznie. Zapakowane dania mogą zostać dostarczone we wskazane przez klienta miejsce lub zostać odebrane osobiście w celu późniejszego ich spożycia poza placówką. Klienci zamawiając dania na wynos bądź z dostawą nie korzystają z infrastruktury gastronomicznej. Nie jest im świadczona również obsługa kelnerska. Odpłatność za towar następuje po dostarczeniu gotowego dania. Do sprzedaży wszystkich rodzajów pizzy i dań Wnioskodawca stosuje stawkę 8% - zgodnie z poz. 42 załącznika nr 3 do ustawy o podatku od towarów i usług.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00