Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 28.03.2014, sygn. ILPP2/443-10/14-3/SJ, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/443-10/14-3/SJ
Podatek od towarów i usług w zakresie opodatkowania świadczonych usług.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz.U. z 2012 r., poz. 749 ze zm.) oraz § 6 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko, przedstawione we wniosku z 30 grudnia 2013 r. (data wpływu 3 stycznia 2014 r.) o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania świadczonych usług jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 3 stycznia 2014 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania świadczonych usług.
We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.
Spółka cywila, która zgodnie z PKD 5530B (pozostałe placówki gastronomiczne) zajmuje się działalnością restauracyjną (Spółka wykorzystuje w swojej działalności restauracyjnej dwa lokale gastronomiczne, które wynajmuje) i jest zarejestrowana jako czynny podatnik VAT, od marca 2013 r. rozszerzyła swoją działalność gospodarczą o szkolenia kucharskie.
Do Spółki wpłynęły trzy zapytania ofertowe od beneficjenta środków unijnych. Beneficjent poszukiwał bezpośredniego podwykonawcy do świadczenia usług szkoleń kucharskich, usług cateringu dla uczestników szkolenia oraz wynajmu sali na potrzeby szkoleń. Spółka przygotowała odrębne oferty dla każdej z usług, stanowiących przedmiot zapytania. W wyniku postępowania przetargowego Spółka została wybrana do realizacji wszystkich trzech zadań. Spółka wykonuje te usługi w ramach trzech odrębnych umów o podwykonawstwo, a podmiot gospodarczy zlecający te prace jest beneficjentem realizującym projekt w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki na podstawie umowy, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego. Szkolenia te są finansowane w przynajmniej 70% ze środków publicznych. Celem wyżej wymienionego szkolenia jest podniesienie kwalifikacji zawodowych kucharzy, pracujących na umowę o pracę.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right