Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 18.10.2013, sygn. ILPP2/443-686/13-3/MN, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/443-686/13-3/MN
Wnioskodawca prowadzi sieć punktów gastronomicznych na terenie Polski. W ofercie punktów gastronomicznych należących do Wnioskodawcy znajdują się posiłki i napoje. Uznanie za dostawę towarów sprzedaży posiłków i napoi. Stawka podatku.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz.U. z 2012 r., poz. 749 ze zm.) oraz § 2 i § 6 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 18 lipca 2013 r. (data wpływu 22 lipca 2013 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania sprzedaży posiłków i napojów w sposób przedstawiony w punkcie B i C jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 22 lipca 2013 r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania sprzedaży posiłków i napojów w sposób przedstawiony w punkcie B i C.
W przedmiotowym wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe.
Wnioskodawca prowadzi sieć punktów gastronomicznych na terenie Polski. W ofercie punktów gastronomicznych należących do Wnioskodawcy znajdują się posiłki i napoje, takie jak dania typu kebab i inne dania gotowe, zawierające najczęściej mięso, a także frytki, sałatki, dodatki (jak sosy i dressingi), desery, woda mineralna, napoje gazowane i soki owocowe. Poszczególne produkty sprzedawane są odrębnie lub w zestawach, obejmujących najczęściej kebab lub inne danie zawierające mięso, frytki i napój.
Wśród posiłków sprzedawanych przez Wnioskodawcę można wyróżnić posiłki składające się z kilku składników (jak np. tortilla, w skład której wchodzi: 30-centymetrowa tortilla, ogórek, pomidor, surówki z białej, czerwonej i pekińskiej kapusty, mięso typu kebab i cebula), jak również posiłki bazujące na jednym składniku z dodatkiem przypraw (jak np. frytki czy tzw. nuggetsy).
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right