Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 22.06.2012, sygn. IPPP3/443-331/12-2/KT, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP3/443-331/12-2/KT
Stawka podatku dla sprzedaży mrożonych bułek kajzerek.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz.U. z 2005r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. z 2007r. Nr 112, poz. 770 ze zm.), Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Strony, przedstawione we wniosku z dnia 20.03.2012 r. (data wpływu 23.03.2012 r.), o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży mrożonych bułek kajzerek jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 23.03.2012 r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży mrożonych bułek kajzerek.
W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny:
Spółdzielnia jest producentem pieczywa i wyrobów ciastkarskich. W ramach przedmiotu swej działalności Spółdzielnia wytwarza między innymi bułki kajzerki zapiekane mrożone (dalej: bułki kajzerki). Bułki kajzerki są pieczywem pszennym wyborowym (waga 50 g) produkowanym z mąki pszennej typ 650, z dodatkiem drożdży, soli, oleju roślinnego cukru i polepszacza piekarskiego, w kształcie kopulastym o okrągłej podstawie z charakterystycznym znakiem kajzerki na powierzchni. Skład surowcowy przedmiotowego wyrobu obejmuje: mąkę pszenną 80%, wodę 12%, drożdże 2,4%, sól 1,6%, olej 1,6%, cukier 1,6%, polepszacz piekarski 0,8% (cukier gronowy, emulgator E472e, regulator kwasowości E341, mąka pszenna, tłuszcz roślinny, środek do przetwarzania mąki: E300); zawartość cukrów ogółem i tłuszczu w suchej masie bułek kajzerek nie przekracza 5%. Ciasto sporządzane jest metodą jednofazową; dzielenie ciasta, formowanie, fermentacja wstępna, znakowanie, fermentacja końcowa, zapiekanie odbywa się na automatycznej linii do produkcji bułek drobnych. Po wyjściu z pieca bułki kajzerki na transporterach przechodzą do komory wstępnego chłodzenia i dalej do spiralnej mroźni szokowej, gdzie zostają zamrożone. Po wyjściu z mroźni są one automatycznie liczone i pakowane w worki foliowe po 60 sztuk, worki są ręcznie układane w kartony po 2 sztuki, po oznakowaniu etykietą bułki kajzerki są przekazywane do mroźni magazynowej.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right