Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 20.11.2012, sygn. IPTPP2/443-656/12-6/JS, Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi, sygn. IPTPP2/443-656/12-6/JS
Dotyczy sprzedaży posiłków i dań na rzecz pacjentów szpitala w zakresie uznania czynności jako świadczenie usług oraz stawki podatku VAT
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2012 r., poz. 749) oraz § 2 i § 5a rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawczyni, przedstawione we wniosku z dnia 5 lipca 2012 r. (data wpływu 25 lipca 2012 r.), uzupełnionym pismami z dnia 15 października 2012 r. (data wpływu 17 października 2012 r.) oraz 9 listopada 2012 r. (data wpływu 12 listopada 2012 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w przedmiocie sprzedaży posiłków i dań na rzecz pacjentów szpitala w zakresie:
- uznania czynności jako świadczenie usług jest prawidłowe,
- stawki podatku VAT jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 25 lipca 2012 r. wpłynął wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w przedmiocie sprzedaży posiłków i dań na rzecz pacjentów szpitala w zakresie uznania czynności jako świadczenie usług oraz stawki podatku VAT.
Przedmiotowy wniosek został uzupełniony pismami z dnia 15 października 2012 r. oraz 9 listopada 2012 r. o doprecyzowanie stanu faktycznego.
W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny.
Przedmiotem działalności firmy Wnioskodawczyni jest przygotowanie posiłków na rzecz pacjentów szpitala. W tym celu dzierżawi pomieszczenia kuchenne na terenie szpitala oraz zatrudnia pracowników. Przygotowuje całodzienne wyżywienie dla pacjentów tj. śniadanie I, śniadanie II, obiad, podwieczorek oraz kolację. Działanie kończy się w momencie odebrania naszykowanych posiłków z terenu kuchni przez pracownika szpitala. Przelewane i przekładane są ugotowane posiłki z kotłów do garnków, naczyń, które są własnością szpitala. Cała dalsza obsługa wydawania posiłków pacjentom odbywa się przy pełnym wykorzystaniu wyposażenia (garnki, wózki do przewożenia, kubki, sztućce itd.) szpitala oraz przy pomocy personelu szpitala. Mycie naczyń również dokonuje personel szpitala oraz zajmuje się utylizacją odpadów we własnym zakresie.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right