Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 06.12.2011, sygn. ITPP1/443-1305/11/IK, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/443-1305/11/IK
Sprzedaż obiadów w stołówce szkolnej.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko, przedstawione we wniosku z dnia 14 września 2011 r. (data wpływu 19 września 2011 r.), o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług:
- w zakresie zwolnienia od podatku usług sprzedaży obiadów w stołówce szkolnej na rzecz uczniów i pracowników pedagogicznych Szkoły jest prawidłowe,
- w zakresie zwolnienia od podatku usług sprzedaży obiadów w stołówce szkolnej na rzecz pracowników niepedagogicznych Szkoły - jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 19 września 2011 r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zwolnienia od podatku usług sprzedaży obiadów w stołówce szkolnej na rzecz uczniów i pracowników Szkoły.
W przedmiotowym wniosku zostało przedstawiono następujący stan faktyczny.
Szkoła jest jednostką budżetową. W celu zapewnienia prawidłowej realizacji zadań opiekuńczych, a w szczególności prawidłowego rozwoju ucznia, Szkoła prowadzi stołówkę szkolną. Nie jest to placówka ogólnodostępna, obiady sprzedawane są tylko uczniom i pracownikom Szkoły. Prowadzenie stołówki należy do zadań statutowych Szkoły. Cena obiadu skalkulowana jest w następujący sposób: cena obiadu dla ucznia obejmuje koszt zakupionego surowca tzw. wsad do kotła, natomiast cena obiadu dla pracownika obejmuje koszt zakupionego surowca tzw. wsad do kotła, koszt wynagrodzenia pracowników zatrudnionych do przygotowania posiłków oraz koszt utrzymania stołówki.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right