Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 22.09.2011, sygn. ITPP1/443-952/11/TS, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/443-952/11/TS

Czy sprzedaż gotowych dań do spożycia na miejscu (kiełbasek z grilla, hot dogów, zapiekanek, hamburgerów, frytek) ze specjalnie przystosowanych przyczep gastronomicznych należy uznać za usługę związaną z wyżywieniem (PKWiU ex 56) i opodatkować stawką podatku VAT 8%, czy też należy uznać za dostawę gotowych posiłków i dań (PKWiU ex 10.85.1)?

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.), Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 7 czerwca 2011 r. (data wpływu 8 lipca 2011 r.), uzupełnionym w dniu 15 września 2011 r., o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku właściwej przy sprzedaży gotowych posiłków z przyczepy gastronomicznej jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 8 lipca 2011 r. został złożony wniosek, uzupełniony w dniu 15 września 2011 r., o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku właściwej przy sprzedaży gotowych posiłków z przyczepy gastronomicznej.

W przedmiotowym wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Od dnia 1 września 2009 r. prowadzi Pani działalność gospodarczą, polegającą na sprzedaży gotowych dań i napojów bezalkoholowych do spożycia na miejscu (kiełbaski z grilla, hot dogi, zapiekanki, hamburgery, frytki) ze specjalnie przystosowanych przyczep gastronomicznych bez obsługi kelnerskiej. Przedmiot działalności gospodarczej sklasyfikowany jest w PKD pod symbolem 56.10.B ruchome placówki gastronomiczne. W uzupełnieniu wniosku wyjaśniła Pani, iż przyczepa gastronomiczna usytuowana jest przed hipermarketem i nie jest wyposażona w ogródek konsumpcyjny. Przy przyczepie brak jest stolików oraz innych urządzeń do spożycia dań na siedząco. Klienci kupują gotowe do spożycia dania do ręki, do spożycia natychmiast na stojąco bądź na wynos od osoby obsługującej, która przebywa w przyczepie gastronomicznej. Gotowe do spożycia ww. dania przygotowywane są z półproduktów, które są podgrzewane lub grillowanie. Gotowe do spożycia dania wydawane są na tackach jednorazowego użytku.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00