Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 25.02.2011, sygn. ITPP1/443-1177/10/TS, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/443-1177/10/TS
Jaką stawkę podatku od towarów i usług należy zastosować do dostawy towaru w postaci bułki tartej smakowej, bułki tartej bezglutenowej oraz bułki tartej niskobiałkowej?
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.), Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 25 listopada 2010 r. (data wpływu 1 grudnia 2010 r.), uzupełnionym w dniu 18 lutego 2011 r., o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku stosowanej w odniesieniu do dostawy wyrobów bułki tartej smakowej, bułki tartej bezglutenowej oraz bułki tartej niskobiałkowej jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 1 grudnia 2010 r. został złożony wniosek, uzupełniony w dniu 18 lutego 2011 r. o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku stosowanej w odniesieniu do dostawy wyrobów bułki tartej smakowej, bułki tartej bezglutenowej oraz bułki tartej niskobiałkowej.
W przedmiotowym wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.
Spółdzielnia jest producentem wyrobów piekarsko - ciastkarskich. W zakresie produkowanych przez Spółdzielnię wyrobów znajdują się również produkty takie jak bułka tarta. W związku z zapotrzebowaniem na produkty posiadające dodatkowe walory, Spółdzielnia zamierza wprowadzić na rynek zupełnie nowe produkty, t.j. bułkę tartą ze śladowymi dodatkami np. papryki lub kurkumy. Produkt ten będzie nosił nazwę handlową np. bułka tarta paprykowa" lub bułka tarta z kurkumą (zwana dalej bułką tartą smakową) oraz bułka tarta bezglutenowa oraz bułka tarta bezglutenowa niskobiałkowa (zwana dalej bułką tartą bezglutenową). Nowy produkt będzie spełniał wszelkie normy dopuszczające towar do spożycia przez ludzi, będzie zatem produktem spożywczym. Spółdzielnia opracuje również cały proces technologiczny nowego produktu oraz stosowną dokumentację technologiczną. Bułka tarta smakowa będzie miała identyczne przeznaczenie jak bułka tarta tradycyjna, t.j. jako dodatek do mięs, warzyw itp. wyrobów kulinarnych. W stosunku do bułki tartej tradycyjnej będzie zawierała znikome ślady domieszek zwiększających ich funkcjonalność (ich zawartość nie będzie przekraczała 0,25%). Proces technologiczny towarzyszący wytwarzaniu bułki tartej smakowej będzie dokładnie taki sam, jak w przypadku bułki tartej bez dodatków smakowych t.j. w technologii tradycyjnego pieczywa pszennego. Technologia zastosowana do produkcji tych produktów składa się zasadniczo z siedmiu etapów, t.j. przygotowania ciasta, dzielenia i formowania ciasta, wypieku, wstępnego kruszenia w młynkach, suszenia rozdrobnionego pieczywa, mielenia i odsiewania w celu uzyskania właściwej granulacji oraz konfekcjonowania i ekspedycji. Podobny proces technologiczny będzie miał również miejsce w przypadku bułki tartej bezglutenowej oraz bułki tartej bezglutenowej niskobiałkowej. Do produkcji tego typu bułki tartej zostaną użyte inne typy mąki, t.j. wyprodukowanej z pszenicy bezglutenowej (lub ryżowej), a także z ziarna (t.j. o obniżonym poziomie białka). Do produkcji wszystkich wymienionych wyżej typów produktów Spółdzielnia nie będzie używała środków słodzących. Zastosowanie nowych produktów, które zamierza wprowadzić na rynek Spółdzielnia, jest identyczne jak przy tradycyjnej bułce tartej. Służyć zatem będą one jako składnik panierki, dodatek do mięs, warzyw itp. Ponadto wychodząc naprzeciw oczekiwaniom pewnego segmentu klientów, bułka tarta bezglutenowa (oraz niskobiałkowa) będzie miała zastosowania jako element diety osób, które nie mogą spożywać produktów zaliczających się do tradycyjnego pieczywa.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right