Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 12.05.2010, sygn. IPPB1/415-202/10-2/AG, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPB1/415-202/10-2/AG
opodatkowanie dochodów z pozarolniczej działalności gospodarczej podatkiem liniowym według stawki 19%.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2007 r. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Pani przedstawione we wniosku z dnia 01.03.2010 r. (data wpływu 03.03.2010 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku dochodowego od osób fizycznych w zakresie opodatkowania podatkiem liniowym według stawki 19% dochodów z pozarolniczej działalności gospodarczej - jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 03.03.2010 r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku dochodowego od osób fizycznych w zakresie opodatkowania dochodów z pozarolniczej działalności gospodarczej podatkiem liniowym według stawki 19%.
W przedmiotowym wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe.
Wnioskodawca (dalej Podatnik) zamierza zarejestrować w ewidencji działalności gospodarczej samodzielną działalność polegającą m.in. na doradztwie w zakresie analiz ekonomicznych i inwestycyjnych oraz doradztwie w obszarze usług gastronomicznych i hotelarskich dla optymalizacji prowadzenia działalności gospodarczej. Zakres świadczonych usług, o których mowa powyżej wynika z posiadanych przez Podatnika kwalifikacji.
Podatnik posiada wieloletnie doświadczenie w branży restauracyjnej i hotelarskiej. Jest absolwentką wydziału zarządzania amerykańskiego College, gdzie również pracowała jako asystent na wydziale zarządzania gastronomią nadzorując praktyczne przygotowanie studentów do wykonywania zawodu. W USA pracowała między innymi w znanym i prestiżowym hotelu w Chicago, prowadziła własną firmę cateringową w Chicago, która organizowała przyjęcia dla profesjonalnego i dyplomatycznego środowiska Chicago. Jest laureatką nagród za osiągnięcia branżowe w tym prestiżowej nagrody Auguste Escoffier. Od roku 1998 mieszka w Warszawie, gdzie zajmuje się doradztwem na rzecz znanych restauracji. Od 2003 roku stale współpracuje z wieloma periodykami branży gastronomicznej.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right