Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 18.06.2010, sygn. IBPP1/443-384/10/AZb, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP1/443-384/10/AZb
stawka podatku dla dostawy wyrobów ciastkarskich świeżych - grupowanie PKWiU 15.81.12-00.16
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 2 i § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 26 kwietnia 2010r. (data wpływu 28 kwietnia 2010r.), uzupełnionym pismem z dnia 15 czerwca 2010r., o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do stosowania stawki podatku w wysokości 7% w odniesieniu do dostawy ciastek biszkoptowych sklasyfikowanych w grupowaniu statystycznym PKWiU 15.81.12-00.1 - jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 28 kwietnia 2010r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do stosowania stawki podatku w wysokości 7% w odniesieniu do dostawy ciastek biszkoptowych sklasyfikowanych w grupowaniu statystycznym PKWiU 15.81.12-00.1.
Wniosek został uzupełniony pismem z dnia 15 czerwca 2010r.
W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny:
Spółka jest producentem biszkoptów z galaretką w polewie o smaku czekoladowym i w czekoladzie.
Produkowane wyroby można podzielić na trzy rodzaje:
- biszkopty tradycyjne z galaretką w polewie lub w czekoladzie o różnych smakach,
- biszkopty bezglutenowe z galaretką w polewie lub w czekoladzie o różnych smakach,
- biszkopty bezcukrowe z galaretką w polewie lub czekoladzie o różnych smakach.
Ciasto biszkoptowe tradycyjne otrzymane jest z napowietrzonej masy jajowo-cukrowej połączonej z mąką. Głównymi składnikami ciasta biszkoptowego są jaja, cukier i mąka. Proporcje wagowe składników wynoszą zazwyczaj 2:2:3 - dwie części jajek, dwie części cukru, trzy części mąki.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right