Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Akcyzowa z dnia 16 lutego 2018 r., Dyrektor Izby Celnej we Wrocławiu, sygn. WIA-2018-00008

Opis towaru: Niemusujący napój alkoholowy, (...)*. Zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy produkt powstał na bazie napoju o zawartości alkoholu (...)*%, wytwarzanego poprzez fermentację alkoholową nastawu składającego się z (...)*. Po procesie (...)*. Produkt gotowy prezentowany w szklanej butelce o pojemności (...)* l.

Podstawa prawna:

Art. 207 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (tekst jednolity: Dz. U. z 2017 r. poz. 201 ze zm.) w związku z art. 6 oraz art. 2 ust.1 pkt 1, art. 3, art. 7d ust. 1 pkt 2,art. 92, art.93 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (tekst jednolity: Dz. U. z 2017 r., poz. 43 ze zm.).

Uzasadnienie:

W myśl art. 2 ust.1 pkt 1 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, wyrobami akcyzowymi są m.in. napoje alkoholowe. Zgodnie z treścią art.92 ww. ustawy do napojów alkoholowych w rozumieniu ustawy zalicza się alkohol etylowy, piwo, wino, napoje fermentowane oraz wyroby pośrednie. Z kolei treść art.93 ust. 1 pkt 1 ustawy stanowi, że do alkoholu etylowego zalicza się m.in. wszelkie wyroby o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1,2% objętości, objęte pozycjami CN 2207 i 2208, nawet jeżeli są to wyroby stanowiące część wyrobu należącego do innego działu Nomenklatury Scalonej. Zgodnie z art.3 ustawy o podatku akcyzowym do celów poboru akcyzy i oznaczania wyrobów akcyzowych znakami akcyzy, a także do wiążących informacji akcyzowych [...] stosuje się klasyfikację w układzie odpowiadającym Nomenklaturze Scalonej (CN) zgodną z rozporządzeniem Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 roku w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz. Urz. WE L 256 z dnia 07.09.1987, str.1, z późniejszymi zmianami; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 2, t.2, str.382, z późn.zm.). Zmiany w Nomenklaturze Scalonej (CN) nie powodują zmian w opodatkowaniu akcyzą wyrobów akcyzowych i samochodów osobowych, jeżeli nie zostały określone w przedmiotowej ustawie. Klasyfikacja towarów w Nomenklaturze Scalonej podlega Ogólnym Regułom Interpretacji Nomenklatury Scalonej (ORINS) zapewniającym jednolitą interpretację, co oznacza, że dany towar jest zawsze klasyfikowany do jednej i tej samej pozycji i podpozycji z wyłączeniem wszelkich innych, które mogłyby być brane pod uwagę. Zgodnie z regułą 1. Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej tytuły sekcji, działów i poddziałów mają znaczenie wyłącznie orientacyjne. Dla celów prawnych klasyfikację towarów ustala się zgodnie z brzmieniem pozycji i uwag do sekcji lub działów oraz zgodnie z Ogólnymi regułami interpretacji Nomenklatury scalonej. Zgodnie natomiast z regułą 6., klasyfikacja towarów do podpozycji tej samej pozycji powinna być przeprowadzona zgodnie z ich treścią i uwagami do nich, z uwzględnieniem ewentualnych zmian wynikających z pozostałych reguł, stosując zasadę, że tylko podpozycje na tym samym poziomie mogą być porównywane. Przedmiotem niniejszej decyzji jest wyrób o nazwie handlowej (...)*, otrzymywany, zgodnie z informacjami przekazanymi przez Wnioskodawcę, w wieloetapowym procesie technologicznym polegającym m.in. na: - (...)* Zdaniem Wnioskodawcy wyrób powinien być klasyfikowany do kodu CN 2206 00 59 Taryfy celnej. Przeprowadzone w toku postępowania podatkowego przez Laboratorium Celno-Skarbowe w Otwocku badania laboratoryjne (sprawozdanie nr 1401-ICL.I.472.731.2017.738.AM) wykazały, że półprodukt stanowi (...)* . Analiza substancji chemicznych z zastosowaniem etanolu wykazała obecność w półprodukcie m.in. (...)* . Obliczona metodą destylacyjną zawartość alkoholu w półprodukcie określona została na poziomie (...)*%. Wyrób gotowy określono jako (...)*. W wyrobie gotowym stwierdzono obecność m.in.(...). Zawartość alkoholu etylowego w gotowym produkcie ustalono na poziomie (...)*%. W myśl uwagi 2 do działu 22 Wspólnej Taryfy Celnej, objętościowa moc alkoholu ustalana jest w temperaturze 20°. Z kolei zgodnie z uwagą 3 do tego działu określenie "napoje bezalkoholowe" oznacza napoje o objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 0,5 % objętości, a napoje alkoholowe klasyfikowane są do pozycji od 2203 do 2206 lub do pozycji 2208, według właściwości. Należy przy tym zwrócić uwagę, że o właściwościach napoju decydują nie tylko ich cechy sensoryczne, lecz również m.in. proces technologiczny, czyli sposób powstawania wyrobu. Pozycja 2206 Taryfy celnej obejmuje pozostałe napoje fermentowane (na przykład cydr, perry i miód pitny, saké); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone. Zgodnie z zapisami w notach wyjaśniających do Systemu Zharmonizowanego napoje klasyfikowane są do tej pozycji nawet jeśli zostały wzmocnione przez dodanie alkoholu lub jeżeli zawartość alkoholu zwiększyła się w wyniku dalszej fermentacji, pod warunkiem, że zachowują charakter produktów objętych tą pozycją. Wszystkie te napoje mogą być zarówno naturalnie musujące, jak też sztucznie nasycane ditlenkiem węgla. Pozycja ta obejmuje ponadto mieszaniny napojów bezalkoholowych i napojów fermentowanych oraz mieszaniny napojów fermentowanych, objętych poprzednimi pozycjami działu 22, np. mieszaniny lemoniady i piwa lub wina, mieszaniny piwa i wina, o objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 0,5% obj. Zgodnie z zapisami zawartymi w notach wyjaśniających do Nomenklatury scalonej, jeżeli chodzi o klasyfikację napojów na bazie alkoholu otrzymanego przez fermentację, do którego został dodany alkohol destylowany, woda i inne substancje (takie jak syrop, różne aromaty i barwniki, a w niektórych przypadkach została dodana baza śmietankowa), kierować należy się wyrokiem Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w sprawie C-150/08, zgodnie z którym, jeżeli te dodatki skutkują utratą smaku, zapachu lub wyglądu napoju wytwarzanego z określonych owoców lub produktów naturalnych, tj. napoju fermentowanego objętego pozycją 2206, ma miejsce klasyfikacja do pozycji 2208. Półprodukt będący podstawowym składnikiem wyrobu gotowego powstał w wyniku fermentacji nastawu, którego zasadniczym składnikiem jest (...)*, a dodane przed fermentacją(...)* stanowią (...)*%. Przeprowadzone badania wykazały, że półprodukt, który powstał w wyniku fermentacji nastawu o takim składzie nie posiada cech (smaku i zapachu) napoju z pozycji 2206, tj. napoju wytworzonego z określonych owoców bądź surowców naturalnych, stanowi natomiast bazę do wytworzenia produktu finalnego, który swoje charakterystyczne cechy (smak, zapach, barwę) uzyskuje dopiero po etapie dodania aromatów, koncentratu (...)*. Mając na uwadze wyniki przeprowadzonych badań laboratoryjnych zarówno półproduktu jak i wyrobu gotowego, informacje przekazane przez Wnioskodawcę dotyczące składu oraz procesu produkcji jak i powołane wyżej przepisy odnoszące się do sposobu dokonywania klasyfikacji wyrobów, produkt stanowiący przedmiot niniejszej decyzji tj. napój alkoholowy o nazwie handlowej (...)* należy uznać za wyrób z pozycji 2208 Taryfy celnej. Zgodnie z brzmieniem pozycji 2208 Taryfy celnej, obejmuje ona alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe. Zawarte w sprawozdaniu sporządzonym przez Laboratorium Celno-Skarbowe w Otwocku wyniki badań laboratoryjnych w powiązaniu z pozostałymi dokumentami w sprawie pozwalają na stwierdzenie, że otrzymany produkt już po procesie fermentacji i filtracji nie może być uznany za napój fermentowany z pozycji 2206 Taryfy celnej, lecz jest wyrobem, który pomimo, że jest zdatny do picia, jest w pierwszej kolejności półproduktem wykazującym charakter bazy fermentowanej, z której po dodaniu stosownych dodatków powstanie w konsekwencji napój alkoholowy o smaku, zapachu i wyglądzie charakterystycznym nie dla użytego surowca lecz dodatków smakowo-zapachowych. Mając powyższe na uwadze wskazać należy, że napój alkoholowy o nazwie (...)* winien być zaklasyfikowany do kodu CN 2208 90 69, który obejmuje pozostałe wódki i pozostałe napoje spirytusowe, w pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej. Klasyfikacji przedmiotowego wyrobu dokonano w oparciu o postanowienia reguł 1. i 6. Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej (ORINS), wyżej powołanych uwag 2 i 3 do działu 22 Wspólnej Taryfy Celnej oraz zgodnie z treścią wskazanych not wyjaśniających, przy uwzględnieniu wyników badań przeprowadzonych przez akredytowane laboratorium celne, tj. jedną z jednostek wskazanych w art.7f ust.2 ustawy o podatku akcyzowym. Dokonana klasyfikacja, w odniesieniu do ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, pozwala zaliczyć ww. napój do wyrobów akcyzowych określonych w art. 93 ust.1 pkt 1 ustawy, tj. do alkoholu etylowego.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00