Orzeczenie
Wyrok NSA z dnia 15 marca 2023 r., sygn. II GSK 156/20
Normalizacja; Inne
Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący Sędzia NSA Cezary Pryca Sędzia NSA Małgorzata Rysz Sędzia del. WSA Marek Krawczak (spr.) po rozpoznaniu w dniu 15 marca 2023 r. na posiedzeniu niejawnym w Izbie Gospodarczej skargi kasacyjnej W. P. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 16 października 2019 r. sygn. akt VI SA/Wa 1380/19 w sprawie ze skargi W. P. na decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych z dnia 18 kwietnia 2019 r. nr [...] w przedmiocie zakazu wprowadzenia do obrotu zafałszowanego artykułu rolno-spożywczego 1. oddala skargę kasacyjną; 2. zasądza od W. P. na rzecz Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych 240 (dwieście czterdzieści) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego.
Uzasadnienie
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie (dalej zwany: "WSA" lub "Sądem I instancji"), działając na podstawie art. 151 ustawy z 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (obecnie tekst jedn. Dz. U. z 2022 r., poz. 329; dalej zwanej: "p.p.s.a."), wyrokiem z 16 października 2019 r., sygn. akt VI SA/Wa 1380/19 po rozpoznaniu sprawy ze skargi W.P. (dalej: "Skarżący" lub "Strona") na decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych (dalej zwanego: "Głównym Inspektorem" lub "Organem II instancji"), z dnia 18 kwietnia 2019 r. w przedmiocie zakazu wprowadzenia do obrotu artykułu rolno-spożywczego, oddalił skargę.
Sąd I instancji wydał zaskarżony wyrok w następującym stanie sprawy:
W dniach 27 grudnia 2018 r. oraz 3 i 7 stycznia 2019 r. inspektorzy Wojewódzkiego Inspektora przeprowadził kontrolę w zakładzie Skarżącego w zakresie jakości handlowej przypraw oraz warunków składowania i dokumentacji produktu o nazwie "Przyprawa warzywna A" (protokół z dnia 7 stycznia 2019 r. w aktach sprawy).
W trakcie działań kontrolnych, w celu oceny oznakowania oraz wykonania badań fizykochemicznych i organoleptycznych, pobrano próbki reprezentujące partię artykułu rolno-spożywczego o nazwie: "Przyprawa warzywna A" a'1 kg, w ilości magazynowej 62,00 kg (62 opakowania jednostkowe a'1 kg), oznakowaną datą minimalnej trwałości i numerem partii: "najlepiej spożyć przed: 03.11.2019", wyprodukowaną w dniu 7 listopada 2018 r. w łącznej ilości 300,00 kg (300 opakowań jednostkowych a'1 kg), sprzedawaną w średniej cenie brutto 5 zł/opakowanie. Ponadto pobrano i zabezpieczono w zakładzie wtórnik przedmiotowej partii.