Wyrok NSA z dnia 29 maja 2015 r., sygn. II GSK 881/14
Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący Sędzia NSA Joanna Kabat-Rembelska (spr.) Sędzia NSA Anna Robotowska Sędzia del. WSA Małgorzata Grzelak Protokolant Ewa Czajkowska po rozpoznaniu w dniu 29 maja 2015 r. na rozprawie w Izbie Gospodarczej skargi kasacyjnej "C." S.A. w C. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w W. z dnia 8 listopada 2013 r. sygn. akt VI SA/Wa 1420/13 w sprawie ze skargi "C." S.A. w C. na decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych z dnia [...] marca 2013 r. nr [...] w przedmiocie kary pieniężnej 1. oddala skargę kasacyjną; 2. zasądza od "C." S.A. w C. na rzecz Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych 1.800 (tysiąc osiemset) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego.
Uzasadnienie
Wojewódzki Sąd Administracyjny w W. wyrokiem z 8 listopada 2013 r., sygn. akt VI SA/Wa 1420/13 oddalił skargę "C." S.A. z siedzibą w C. na decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych z [...] marca 2013 r. nr [...] w przedmiocie kary pieniężnej.
Sąd orzekał w następującym stanie faktycznym i prawnym:
W dniach [...] lipca 2012 r. w przedsiębiorstwie "C." przeprowadzono kontrolę w zakresie jakości handlowej przetworów drobiowych (Protokół kontroli nr [...] z [...] lipca 2012 r.).
Zgodnie ze Sprawozdaniem z badań nr [...] z [...] marca 2012 r., w produkcie o nazwie "Polędwica z warzywami" stwierdzono brak kawałków mięsa o zachowanej strukturze tkanki mięśni piersiowych drobiu oraz wyprodukowanie produktu w całości ze zhomogenizowanej masy, co w ocenie organu było niezgodne z wymaganiami pkt 1.2.5. Zmiany A1 do PN-A-86526:1995.
Organ pierwszej instancji, uznał, że nazwa produktu "Polędwica z warzywami" wprowadza w błąd konsumenta co do właściwości oraz charakterystyki wyrobu i narusza przepisy art. 7 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r., poz. 1577), art. 46 ust. 1 pkt 1 lit. a i art. 47 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2010 r., poz. 914).