Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok NSA z dnia 15 lutego 2008 r., sygn. II FSK 1687/06

 

Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący - Sędzia NSA Grzegorz Borkowski, Sędzia NSA Zbigniew Kmieciak (sprawozdawca), Sędzia del. WSA Ludmiła Jajkiewicz, Protokolant Anna Dziewiż, po rozpoznaniu w dniu 15 lutego 2008 r. na rozprawie w Izbie Finansowej skargi kasacyjnej L. O. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Szczecinie z dnia 29 czerwca 2006 r. sygn. akt I SA/Sz 22/06 w sprawie ze skargi L. O. na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej w S. z dnia 16 listopada 2005 r. nr [...] w przedmiocie określenia wysokości straty za 2002 r. 1) oddala skargę kasacyjną, 2) zasądza od L. O. na rzecz Dyrektora Izby Skarbowej w S. kwotę 2700,00 (słownie: dwa tysiące siedemset) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego.

Uzasadnienie

Dyrektor Izby Skarbowej w S. decyzją z dnia 16 listopada 2005r., utrzymał w mocy decyzję Naczelnika Pierwszego Urzędu Skarbowego w K. z 12 sierpnia 2005r. określającą wysokość straty podatkowej, w wysokości 2.025,87 zł, poniesionej przez L. O. (podatnika) w działalności gospodarczej w 2002r.

Przyjmując, że podatnik stosował marże wskazane w wyjaśnieniu z dnia 9 grudnia 2004 r., organ podatkowy wyliczył, że zamiast wykazanego w księdze podatkowej przychodu z działalności gastronomicznej w kwocie 190.034,45 zł przychód powinien wynosić 199.944,97 zł przy marży 10%, natomiast przy marży 20% - 218,121,78 zł. Ustalono, że podatkowa księga przychodów i rozchodów prowadzona przez podatnika była nierzetelna w zakresie przychodów i wadliwa w zakresie kosztów uzyskania przychodów i w tej części nie uznano jej za dowód. Organ I instancji dokonał oszacowania przychodu podatnika z działalności gastronomicznej ustalając go na kwotę 295.121,86 zł, zaś koszty jego uzyskania na kwotę 297.147,73 zł co wskazuje, na stratę w wysokości 2.025,87 zł.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00