Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Artykuł

Data publikacji: 2018-06-29

1. Jak stosować kalkulację podziałową prostą i jej odmiany

W poprzednim numerze „Biuletynu Rachunkowości” opisaliśmy, od czego zależy wybór metody kalkulacji kosztów. W zależności od specyfiki swojej działalności jednostki w różny sposób mogą ustalać koszty obiektu kalkulacji. Najbardziej popularną i najprostszą metodą jest kalkulacja podziałowa: prosta lub ze współczynnikami.

Kalkulacja podziałowa jest stosowana w przedsiębiorstwach, które wytwarzają jednorodny (homogeniczny), nieskomplikowany produkt. Sytuacja ta występuje w dwóch przypadkach:

l  gdy w produkcji masowej wytwarzany jest tylko jeden produkt (stosujemy wtedy kalkulację podziałową prostą),

l  gdy w produkcji masowej, z tych samych surowców i z wykorzystaniem tych samych maszyn, urządzeń i technologii wytwarzane są podobne wyroby, różniące się najczęściej jedną cechą fizyczną, np. wielkością, wysokością, pojemnością (stosujemy wtedy kalkulację podziałową ze współczynnikami)

Przeliczanie produkcji niezakończonej na produkty gotowe

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00