Artykuł
1. Jak stosować kalkulację podziałową prostą i jej odmiany
W poprzednim numerze „Biuletynu Rachunkowości” opisaliśmy, od czego zależy wybór metody kalkulacji kosztów. W zależności od specyfiki swojej działalności jednostki w różny sposób mogą ustalać koszty obiektu kalkulacji. Najbardziej popularną i najprostszą metodą jest kalkulacja podziałowa: prosta lub ze współczynnikami.
Kalkulacja podziałowa jest stosowana w przedsiębiorstwach, które wytwarzają jednorodny (homogeniczny), nieskomplikowany produkt. Sytuacja ta występuje w dwóch przypadkach:
l gdy w produkcji masowej wytwarzany jest tylko jeden produkt (stosujemy wtedy kalkulację podziałową prostą),
l gdy w produkcji masowej, z tych samych surowców i z wykorzystaniem tych samych maszyn, urządzeń i technologii wytwarzane są podobne wyroby, różniące się najczęściej jedną cechą fizyczną, np. wielkością, wysokością, pojemnością (stosujemy wtedy kalkulację podziałową ze współczynnikami)
Przeliczanie produkcji niezakończonej na produkty gotowe
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right