comment

Artykuł

Data publikacji: 2006-05-01

Jak przygotować sprawozdanie merytoryczne organizacji pożytku publicznego

Organizacje pożytku publicznego traktują przygotowanie sprawozdania merytorycznego jako przykry, uciążliwy obowiązek. Takie podejście do sprawy powoduje, iż większość ze składanych sprawozdań jest przygotowana niewłaściwie, nie zawiera wszystkich obligatoryjnych elementów. Tymczasem należy zwrócić uwagę, iż sprawozdania służą nie tylko państwu, które ma prawo wiedzieć, jak zostały spożytkowane powierzone organizacji pieniądze, ale też mogą spowodować korzystne skutki dla podmiotu składającego sprawozdanie. Przygotowanie i udostępnienie informacji o działalności stowarzyszenia czy fundacji daje bowiem możliwość, aby potencjalny ofiarodawca mógł w sądzie rejestrowym, Internecie lub Monitorze Polskim B zorientować się, co potencjalny obdarowany osiągnął i czego dokonał w latach poprzednich.

Sprawozdanie powinno obejmować okres roku kalendarzowego. Składa się je każdego roku z działalności za rok ubiegły. Sprawozdanie powinno zostać podpisane przez co najmniej dwóch członków zarządu organizacji, jeżeli jej statut nie stanowi inaczej. Do sprawozdania należy dołączyć odpisy uchwał zarządu organizacji.