Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Artykuł

Data publikacji: 2012-11-17

WYKORZYSTYWANIE ZWOLNIEŃ LEKARSKICH PRZEZ PRACOWNIKÓW

● nieprawidłowości w korzystaniu ze zwolnienia

● zawiadomienie o chorobie

● zasady i tryb wystawiania zwolnień lekarskich

● kontrola zwolnień lekarskich

Pracodawca, który ma wątpliwości, czy pracownik faktycznie jest niezdolny do pracy, nie może samodzielnie podważać zaświadczenia o niezdolności do pracy (zwolnienia lekarskiego) wystawionego przez lekarza. Ustalenie rzeczywistej niezdolności pracownika do pracy należy do wyłącznych kompetencji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.

Pracownik może w okresie swojej pracy zawodowej skorzystać ze zwolnienia lekarskiego i fakt ten musi zostać uwzględniony przez pracodawcę w procesie organizowania pracy w swojej firmie. Choroba pracownika w tym zakresie wiąże się z ryzykiem pracodawcy. Co do zasady okoliczność przebywania pracownika na zwolnieniu lekarskim nie może wywoływać negatywnych dla niego konsekwencji.

Jednak czasem zdarza się, że pracownicy nadużywają zwolnień lekarskich lub też, przebywając na zwolnieniu, nie korzystają z niego zgodnie z jego przeznaczeniem.

W razie pojawienia się wątpliwości, czy zwolnienie lekarskie zostało wystawione zasadnie i zgodnie z przepisami oraz czy pracownik wykorzystuje je zgodnie z zaleceniami lekarza, pracodawca ma nie tylko prawo, ale i obowiązek przeprowadzenia kontroli takiego zwolnienia i jeżeli nieprawidłowości potwierdzą się, może podjąć dalsze kroki prawne.

Nie każda choroba spowoduje niezdolność do pracy na określonym stanowisku pracy. Niektóre choroby (np. katar) w zasadzie nie powodują niezdolności do wykonywania pracy, a tym samym nie dają podstaw do otrzymania zwolnienia lekarskiego. Chyba że wykonywanie pracy na określonym stanowisku wymaga tzw. kwalifikacji zdrowotnych. Będzie tak np. w przypadku osób wykonujących pracę w gastronomii, przetwórstwie spożywczym czy w służbie zdrowia.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00