Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Artykuł

Data publikacji: 2007-07-01

Napoje w pracy

Nasz organizm każdego dnia traci około 2-3 litry płynów, a podczas upałów to zapotrzebowanie rośnie nawet trzykrotnie. Abyśmy mogli sprawnie pracować, musimy dużo pić. Najlepiej wodę.

Trzeba pić nie tylko wtedy, kiedy odczuwamy pragnienie, ale na zapas, ponieważ nie zawsze w porę rejestrujemy sygnały organizmu, który pragnienie manifestuje często wtedy, gdy już utracił 2 litry wody. Najlepiej porcję 8-10 szklanek wody rozłożyć równomiernie na cały dzień i pić ją siedząc przy biurku małymi łykami. Straty wody muszą być koniecznie uzupełniane, gdyż jej niedobór może doprowadzić do udaru cieplnego i zaburzeń koncentracji.

Wody mineralne

W sklepach znajdziemy około 100 gatunków wód w butelce. Wody niegazowane są zdrowsze, ale mniej trwałe (otwarta butelka nie powinna stać dłużej niż 24 godziny). Wody gazowanej nie powinny pić osoby z dolegliwościami układu pokarmowego, mogą także zaostrzyć dolegliwości związane z układem krążenia. Nie powinny ich pić także kobiety w ciąży, karmiące oraz małe dzieci.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00