Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Porada

Data publikacji: 2004-03-20

Diety a podstawa wymiaru składek

Nasza firma - oprócz działalności budowlanej na terenie Polski - realizuje również kontrakty w Niemczech i Francji. Zatrudniamy tam naszych pracowników. Składki na ubezpieczenia społeczne dla tych osób opłacamy w Polsce. Dotychczas - ustalając dla nich podstawę wymiaru składek - odejmowaliśmy diety za cały okres pracy, z tym że składek nie można było płacić od kwoty niższej niż przeciętne wynagrodzenie. Czy to prawda, że obecnie można odliczyć diety tylko za 30 dni w roku?
Podstawą wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne pracowników jest przychód w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych osiągany przez pracownika z tytułu stosunku pracy, z uwzględnieniem wyłączeń ujętych w § 2 ust. 1 pkt 1-32 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (Dz.U. Nr 161, poz. 1106 ze zm.).
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00