comment
Porada
Data publikacji: 2004-03-20
Diety a podstawa wymiaru składek
Nasza firma - oprócz działalności budowlanej na terenie Polski - realizuje również kontrakty w Niemczech i Francji. Zatrudniamy tam naszych pracowników. Składki na ubezpieczenia społeczne dla tych osób opłacamy w Polsce. Dotychczas - ustalając dla nich podstawę wymiaru składek - odejmowaliśmy diety za cały okres pracy, z tym że składek nie można było płacić od kwoty niższej niż przeciętne wynagrodzenie. Czy to prawda, że obecnie można odliczyć diety tylko za 30 dni w roku?
Podstawą wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne pracowników jest przychód w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych osiągany przez pracownika z tytułu stosunku pracy, z uwzględnieniem wyłączeń ujętych w § 2 ust. 1 pkt 1-32 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (Dz.U. Nr 161, poz. 1106 ze zm.).
Pozostało 81% treści
Chcesz uzyskać dostęp? Skorzystaj z bezpłatnego abonamentu
Zobacz także
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
Szkolenie
Książka