Artykuł
Przed rozpoczęciem produkcji należy przemyśleć jej rozliczanie w księgach
Coraz więcej podmiotów szuka nowych możliwości rozwoju. Okazuje się, że prowadzenie działalności wytwórczej w różnych branżach może być zyskowne. Ważne jest jednak, aby kierownictwo jednostki miało wiedzę, jak kształtują się koszty i co na nie wpływa. Tej wiedzy może dostarczyć dobrze przemyślany system informacyjny rachunkowości. Od jego stworzenia warto rozpocząć przygotowania do podjęcia działalności produkcyjnej. Pamiętać trzeba, że można tu też stosować uproszczenia.
Zapasy (pozycja B.I w bilansie) w znaczeniu określonym w art. 3 ust. 1 pkt 18 lit. a ustawy z 29 września 1994 r. o rachunkowości (t.j. Dz.U. z 2023 r. poz. 120; dalej: u.r.) są to rzeczowe aktywa obrotowe, przeznaczone do zużycia lub zbycia w ciągu 12 miesięcy od dnia bilansowego lub okresu dłuższego niż 12 miesięcy, jeżeli tyle trwa normalny cykl operacyjny właściwy dla danej działalności. Są to materiały nabyte w celu zużycia na własne potrzeby, wytworzone lub przetworzone przez jednostkę produkty gotowe (wyroby i usługi) zdatne do sprzedaży lub w toku produkcji, półprodukty oraz towary nabyte celem odsprzedaży w stanie nieprzetworzonym. W praktyce firmy, które nie prowadziły dotychczas produkcji, najwięcej dylematów mają właśnie z prawidłowym rozliczaniem tej pozycji.
Przypomnijmy, że z kolei produkty gotowe (pozycja B.I.3 w bilansie) są to wytworzone przez jednostkę produkty niepodlegające dalszej obróbce w prowadzonym przez nią zakładzie, odpowiadające określonym normom technicznym, jakościowym i handlowym, przyjęte przez kontrolę odbioru jakościowego, przeznaczone do sprzedaży odbiorcom zewnętrznym lub we własnych placówkach handlowych. Jako produkty wykazuje się w tej pozycji również występujące na dzień bilansowy zwierzęta niekwalifikujące się do środków trwałych oraz materiałów w gospodarstwach zajmujących się produkcją zwierzęcą. W pozycji B.I.3 wykazuje się także artykuły przetwórstwa rolnego i wytworzone we własnym zakresie produkty produkcji roślinnej.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right