comment
Porada
Data publikacji: 2006-08-22
Napiwki dla pracowników restauracji a składki ZUS
Kelnerzy pracujący w naszej restauracji otrzymują bezpośrednio od klientów pewne kwoty pieniężne, tzw. napiwki. Czy od tych kwot należy opłacić składki ZUS?
Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne pracowników - w myśl przepisów ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. Nr 137, poz. 887 z późn.zm.) - stanowi przychód ze stosunku pracy w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych, za wyjątkiem wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy wskutek choroby lub odosobnienia w związku z chorobą zakaźną oraz przychodów wymienionych w § 2 ust. 1 pkt 1-32 rozporządzenia z 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (Dz.U. 161, poz. 1106 z późn.zm.). Należy wyjaśnić, że wśród przychodów ze stosunku pracy przedmiotowe rozporządzenie nie wymienia otrzymywanych przez pracowników napiwków. Do podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne pracowników nie wchodzą także zasiłki i świadczenie rehabilitacyjne z ubezpieczenia chorobowego i wypadkowego.
Pozostało 66% treści
Chcesz uzyskać dostęp? Skorzystaj z bezpłatnego abonamentu
Zobacz także
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
Książka