Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Porada

Data publikacji: 2006-08-22

Napiwki dla pracowników restauracji a składki ZUS

Kelnerzy pracujący w naszej restauracji otrzymują bezpośrednio od klientów pewne kwoty pieniężne, tzw. napiwki. Czy od tych kwot należy opłacić składki ZUS?

Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne pracowników - w myśl przepisów ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. Nr 137, poz. 887 z późn.zm.) - stanowi przychód ze stosunku pracy w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych, za wyjątkiem wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy wskutek choroby lub odosobnienia w związku z chorobą zakaźną oraz przychodów wymienionych w § 2 ust. 1 pkt 1-32 rozporządzenia z 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (Dz.U. 161, poz. 1106 z późn.zm.). Należy wyjaśnić, że wśród przychodów ze stosunku pracy przedmiotowe rozporządzenie nie wymienia otrzymywanych przez pracowników napiwków. Do podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne pracowników nie wchodzą także zasiłki i świadczenie rehabilitacyjne z ubezpieczenia chorobowego i wypadkowego.
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00