Wiążąca informacja stawkowa z dnia 14 marca 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-1.440.13.2025.4.MK
WIS TOWAR – lody (...) na wynos
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2024 r., poz. 361, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku Pana (..) z dnia 8 stycznia 2025 r. (data wpływu 8 stycznia 2025 r.), uzupełnionego pismem z dnia 18 lutego 2025 r. (data wpływu 18 lutego 2025 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – lody (...) na wynos
Opis:
Wnioskodawca dokonuje sprzedaży lodów (...) („mały lód”, „duży lód”, „lody (...)… ml”) w wafelkach jadalnych i pojemnikach jednorazowych na wynos.
Skład surowcowy przedmiotowych lodów obejmuje: (…)% mleko UHT (…)%. (… litry) oraz (…)% koncentrat lodów w postaci sypkiej o (...) (1 kg). Proces produkcji polega na jednoczesnym mieszaniu i schładzaniu mieszanki składników, skutkiem czego powstaje gotowy produkt. Przygotowanie produktu następuje z półproduktów na miejscu w lodziarni. Lody sprzedawane są zwykłym klientom detalicznym (indywidualnym), poprzez wydawanie lodów bezpośrednio z maszyny przez „okienko” sprzedażowe. Do lodów nie są stosowane żadne dodatki w postaci polew, czy posypek.
Personel nie informuje Klienta o sprzedawanych produktach, a Klient zamawia według cennika.
Personel nie doradza konsumentom przy sprzedaży, wyborze smaków, a Klient musi sam zadecydować według własnego gustu i preferencji. Nie jest możliwa modyfikacja lodów na życzenie klienta i nie są dodawane polewy bądź posypki. Nie ma możliwości spożycia lodów na miejscu (w lokalu). W punkcie sprzedaży nie ma toalet ani szatni dla klientów oraz nie ma dostępnych naczyń bądź sztućców dla klienta. Z kolei serwetki są wydawane tylko na indywidualne życzenie klienta, nie są wystawiane do użytku ogólnego i nie jest pobierana za nie żadna opłata. Wnioskodawca nie ma i nie będzie stosował obsługi kelnerskiej, jak również personel nie będzie sprzątał naczyń po klientach.