Zmiana wiążącej informacji stawkowej z dnia 9 października 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0110-KSI1-1.442.13.2023.4.ZW
WIS TOWAR - towar spożywczy.
Na podstawie art. 207 § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022 r., poz. 2651, z późn. zm.), zwanej dalej „Ordynacją podatkową”, w związku z art. 42h ust. 3 pkt 4 oraz art. 42h ust. 3a pkt 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r., poz. 1570, z późn. zm.), zwanej dalej „ustawą”,
Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej,
w związku ze stwierdzeniem nieprawidłowości w wydanej w dniu 15 października 2021 r. decyzji znak: 0110-KSI1-1.442.5.2021.5.ZW, w której Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej zmienił z urzędu wiążącą informację stawkową (WIS) z 23 czerwca 2020 r., nr: 0112-KDSL2-2.450.288.2020.2.EZ klasyfikując towar „(...)” do pozycji 1704 CN oraz określając stawkę podatku od towarów i usług w wysokości 23%, na podstawie art. 41 ust. 1 w zw. z art. 146aa ust. 1 pkt 1 i ust. 1a ustawy,
zmienia z urzędu wymienioną wyżej decyzję określając:
–Przedmiot wniosku: towar – „(…)”
–Opis towaru: produkt zawierający w swoim składzie, zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy: (…).
–Rozstrzygnięcie: CN 2106
–Stawka podatku od towarów i usług:8%
–Podstawa prawna: § 8 art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z art. 146ea pkt.2 oraz 146ef ust.1 pkt.2, w związku z poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy.
–Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 25 lutego 2020 r. (…) (dalej jako Wnioskodawca lub Strona) złożyła wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru: „(...)”, według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
„Nazwa handlowa: (…)
Opis: jest to produkt regionalny. Smak i zapach: (…)
Skład: (…)
Przeznaczenie: (…).
Opis technologiczny: (…)
Wartość odżywcza 100 g produktu: (…)
Pismem nr 0112-KDSL2-2.450.288.2020.1.EZ z dnia 29 kwietnia 2020 r. Wnioskodawca został wezwany do wskazania dodatkowych informacji (do wskazania składu surowcowego do 100% wszystkich składników występujących w produkcie gotowym wraz ze wskazaniem dokładnej procentowej zawartości każdego z tych składników; do uzupełnienia opisu towaru o informację, ) umożliwiających dokonanie właściwej klasyfikacji towaru – „(...)”.