Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 11 października 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB2-2.440.266.2024.1.MCZ
WIS towar - danie gotowe
Na podstawie art. 42a ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (t.j. Dz. U. z 2024 r. poz. 361 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z 18 września 2024 r. (ta sama data wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar - (…)
Opis: danie (…) gotowe, chłodzone oraz pakowane w atmosferze ochronnej. Skład produktu, zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy: (…)
Rozstrzygnięcie: CN 19
Stawka podatku od towarów i usług: 5%
Podstawa prawna: art. 41 ust.2a ustawy w zw. z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
Uzasadnienie
18 września 2024 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru (…) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono m.in. następujący opis towaru:
Przedmiotem wniosku jest towar przeznaczony do spożycia dla ludzi, stanowiący gotowy artykuł spożywczy, klasyfikowany zdaniem Wnioskodawcy pod kodem CN 1904 90 10 sekcja IV – gotowe artykuły spożywcze; napoje bezalkoholowe, alkoholowe i ocet, tytoń i przemysłowe namiastki tytoniu; produkty, nawet zawierające nikotynę, przeznaczone do wdychania bez spalania; pozostałe wyroby zawierające nikotynę przeznaczone do wprowadzania nikotyny do ciała ludzkiego; 19 przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze; 1904 przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznienie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; 1904 90 pozostałe; 1904 90 10 otrzymane z ryżu.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right