Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 11 października 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB2-1.440.199.2024.2.AB
WIS TOWAR - suplement diety
Na podstawie art. 42a ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (t.j. Dz.U. z 2024 r. poz. 361 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z 4 września 2024 r. (ta sama data wpływu), uzupełnionego pismem z 1 października 2024 r. (ta sama data wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar - (…)
Opis: Produkt w postaci proszku, zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy - (…) nazywany przez Wnioskodawcę „suplementem diety”.
Rozstrzygnięcie: CN 2106
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy w zw. z poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
4 września 2024 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony pismem z 1 października2024 r. w zakresie sklasyfikowania towaru (…) dla celów określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:
(…) wspiera zdrowy poziom cukru we krwi, wzmacnia układ trawienny i zwiększa poziom energii.
(…)
Sposób użycia: Dodać 1 miarkę proszku do 300 ml wody lub innego preferowanego napoju; dokładnie wymieszać w shakerze lub blenderze i natychmiast wypić.
(…)
Uzasadnienie klasyfikacji towaru
Stosownie do brzmienia art. 5a ustawy, towary i usługi będące przedmiotem czynności, o których mowa w art. 5, wymienione w klasyfikacji w układzie odpowiadającym Nomenklaturze scalonej (CN) zgodnej z rozporządzeniem Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz. Urz. WE L 256 z 07.09.1987, str. 1 z późn. zm. - Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 2, t. 2, str. 382 z późn. zm.) lub w klasyfikacjach wydanych na podstawie przepisów o st
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right