Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 9 października 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-1.440.407.2024.2.MSM
WIS TOWAR - artykuł spożywczy.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2024 r. poz. 361 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 23 sierpnia 2024 r. (data wpływu3 września 2024 r.), uzupełnionego pismem z dnia 9 września 2024 r. (data wpływu 9 września 2024 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (…)
Opis towaru: (…) zawierające w swoim składzie – według wskazania Wnioskodawcy – (…)
Rozstrzygnięcie: CN 19
Stawka podatku od towarów i usług: 5%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w zw. z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 3 września 2024 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu 9 września 2024 r. w zakresie sklasyfikowania ww. towaru dla celów określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przestawiono następujący szczegółowy opis towaru:
Lekka chrupiącą przekąska (…)
Wniosek dotyczy produktu, który jeszcze nie jest wprowadzony na rynek. Dopiero planujemy jego produkcję i sprzedaż, zatem nie mamy jeszcze opakowań produktu.
Planowany proces technologiczny: (…)
Składniki: (…)
1.W wykazie składników na opakowaniu jednostkowym podano ilość % podskładników zgodnie z Artykułem 9 pkt. 1 lit d) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004, natomiast w składzie per 100 % podano udziały % podskładników posypki smakowej per receptura.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right