Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 1 października 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.440.229.2024.3.DM
WIS TOWAR – koncentrat białka w proszku.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2024 r., poz. 361, z późn. zm.), zwanej dalej „ustawą”, po rozpatrzeniu wniosku (...), z dnia 14 czerwca 2024 r. (data wpływu), uzupełnionego w dniach 25 i 26 lipca, 14 sierpnia oraz 20 i 23 września 2024 r. (daty wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – „(...)”
Opis towaru: produkt w postaci proszku, zawierający w składzie m.in.: koncentrat białek serwatkowych (...); oferowany w opakowaniu jednostkowym (…), o masie netto (...); nazywany „suplementem diety”
Rozstrzygnięcie: CN 19
Stawka podatku od towarów i usług: 5%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w związku z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 14 czerwca 2024 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 25 i 26 lipca, 14 sierpnia oraz 20 i 23 września 2024 r., w zakresie sklasyfikowania towaru „(...)” na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku oraz jego uzupełnieniach przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
Pełny skład produktu:
(...).
(...) koncentrat białka serwatkowego, zawierający (...)% białka.
(...).
(...).
(...).
W uzupełnieniach wniosku Wnioskodawca wskazał następujące informacje.
W powiadomieniu o wprowadzeniu po raz pierwszy do obrotu zawarta jest ilość białka w postaci koncentratu białek serwatkowych (...), którego w porcji produktu jest (...)% czyli (...) g, natomiast na etykiecie produktu podana jest zawartość czystego białka w produkcie, którego w koncentracie białek serwatkowych z mleka jest (...)% - co stanowi (...) g białka w porcji gotowego produktu.
Zawartość białka w suchej masie koncentratu białek serwatkowych (...) wynosi (...)%.
W produkcie występuje (...).
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right