Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 1 października 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-2.440.299.2024.2.PSZ
WIS TOWAR – białko w proszku.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2024 r., poz. 361 z późn. zm), zwanej dalej „ustawą”, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 28 czerwca 2024 r. (data wpływu), uzupełnionego w dniach 8 i 12 sierpnia 2024 r. oraz 20 września 2024 r. (daty wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – „(...)”
Opis towaru: produkt w postaci proszku zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – koncentrat białek serwatkowych (...); nazwany przez Wnioskodawcę „suplementem diety”
Rozstrzygnięcie: CN 19
Stawka podatku od towarów i usług: 5%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w związku z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 28 czerwca 2024 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 8 i 12 sierpnia 2024 r. oraz 20 września 2024 r., w zakresie sklasyfikowania towaru: „(...)” na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku oraz jego uzupełnieniach przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
Pełny skład produktu:
(...).
Procentowa zawartość białka w suchej masie w koncentracie białek serwatkowych z mleka wynosi (...)%.
W produkcie występuje (...)
W koncentracie białek serwatkowych (...) są (...).
(...) „suplement diety”, (...) źródło koncentratu białka serwatki, zawierający aż (...)% (...) protein. (...).
(...).
Do wniosku dołączono:
1)(...).
2)(...), w której wskazano m.in.:
–Nazwa produktu: (...).
–Masa netto: (...).
–Smak: (...).
–Charakterystyka produktu: Suplement diety w proszku o smaku (...). Zawiera substancję słodzącą.
–Składniki produktu: Koncentrat białek serwatkowych (...).
–Wartość odżywcza w 100 g (...)
–Sposób użycia: 1 porcję (...) rozpuścić w (...) mleka lub wody. Spożywać 1-2 razy dziennie w zależności od zapotrzebowania.