Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 27 września 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.440.239.2024.2.DM
WIS TOWAR – koncentrat białka w proszku.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2024 r., poz. 361, z późn. zm.), zwanej dalej „ustawą”, po rozpatrzeniu wniosku (...), z dnia 19 czerwca 2024 r. (data wpływu), uzupełnionego w dniu 14 sierpnia 2024 r. (data wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – „(...)”
Opis towaru: produkt w postaci proszku, zawierający w składzie: koncentrat białka serwatkowego (...); oferowany w opakowaniu jednostkowym (…), o masie netto (...); nazywany „suplementem diety”
Rozstrzygnięcie: CN 19
Stawka podatku od towarów i usług: 5%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w związku z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 19 czerwca 2024 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu 14 sierpnia 2024 r., w zakresie sklasyfikowania towaru „(...)” na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku oraz jego uzupełnieniu przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
Pełny skład produktu: (...).
(...) suplement diety, (...) źródło protein w postaci koncentratu białka serwatkowego (...). (...), dostępny w (...) formie proszku. (...) bez dodatku cukru, (...).
(...).
(...).
W uzupełnieniu wniosku Wnioskodawca oświadczył, że koncentrat białek serwatkowych (...) zawiera (...)% białka w suchej masie. Ponadto wskazał, że w produkcie występuje (...).
Ponadto do wniosku i uzupełnienia Wnioskodawca dołączył:
1)(...), w której wskazano m.in.:
Masa netto: (...).
Smak: (...).
Kategoria: suplement diety.
Charakterystyka produktu: Suplement diety w proszku. Zawiera substancję słodzącą.
Składniki aktywne: (...)
Sposób użycia, przeciwwskazania: 1 porcję (...) rozpuścić w (...) mleka lub wody. Spożywać 1 raz dziennie w zależności od zapotrzebowania. Uwagi: (...).
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right