Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 26 września 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.440.241.2024.2.ANJ
WIS TOWAR – koncentrat białek w proszku.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2024 r., poz. 361 z późn. zm.), zwanej dalej „ustawą”, po rozpatrzeniu wniosku (...), z dnia 19 czerwca 2024 r. (data wpływu), uzupełnionego w dniu 14 sierpnia 2024 r. Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – „(...)”
Opis towaru: produkt w postaci proszku, zawierający w składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – koncentrat białek serwatkowych (...); produkt zwany „suplementem diety”, prezentowany w opakowaniu jednostkowym – (...), masa netto (...)
Rozstrzygnięcie: CN 19
Stawka podatku od towarów i usług: 5%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w związku z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 19 czerwca 2024 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu 14 sierpnia 2024 r., w zakresie sklasyfikowania towaru: „(...)”, na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
We wniosku i jego uzupełnieniu przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
Pełny skład produktu:
Koncentrat białek serwatkowych (...) – (...)%,
(...)
(...) suplement diety, (...) w postaci koncentratu białka serwatkowego (...). (...), dostępny w (...) formie proszku. (...).
(...).
(...)
(...)
W uzupełnieniu wniosku Wnioskodawca oświadczył, że zawartość białka w suchej masie koncentratu białek serwatkowych (...) wynosi (...)%.
Produkt zawiera aromat truskawkowy.
Do wniosku Wnioskodawca dołączył:
1)(...).
2)(...), z której wynikają m.in. następujące informacje:
–Masa netto: (...).
–Smak: (...).
–Kategoria: suplement diety.
–Charakterystyka produktu: Suplement diety w proszku. Zawiera substancję słodzącą.
–Sposób użycia, przeciwwskazania: 1 porcję (...) rozpuścić w (...) mleka lub wody. (...). UWAGI: (...).
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right