Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 11 października 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-2.440.59.2024.6.AS
WIS USŁUGA - warsztat kulinarny związany ze świętem (…).
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2024 r., poz. 361, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 1 lutego 2024 r. (data wpływu 1 lutego 2024 r.), uzupełnionego pismem z dnia 9 kwietnia 2024 r. (data wpływu 9 kwietnia 2024 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: usługa – warsztat kulinarny związany ze świętem (…)
Opis usługi: W ramach odbywających się wydarzeń kulturalnych (…) organizuje warsztaty kulinarne. Warsztaty kierowane są do uczniów szkół podstawowych i średnich. Udział w danych warsztatach możliwy jest po uiszczeniu opłaty za udział określanej kwotowo (opłata za grupę). Udział w warsztatach nie uprawnia ich uczestników do wejścia na wystawę stałą (…). Warsztaty mają na celu upowszechnianie wśród uczestników kultury i kuchni (…). W ramach warsztatów ich uczestnicy poznają tradycję kuchni (…) i zasady (…). Mają okazję pod okiem prowadzących przyrządzać proste potrawy według oryginalnych przepisów kuchni (…). Na koniec warsztatów wszyscy uczestnicy wydarzenia zasiadają wspólnie przy stole, aby skosztować przygotowanych przez siebie potraw. Potrawy przygotowywane są ze składników udostępnianych uczestnikom w trakcie warsztatów. (…) przygotowuje menu oraz koncepcję Warsztatów Kulinarnych przy wykorzystaniu zatrudnionych w (…) pracowników i we współpracy z prowadzącym. Następnie (…) wykorzystując zatrudnionych w (…) pracowników organizuje niezbędne składniki i półprodukty, które zostaną wykorzystane przez uczestników podczas Warsztatów Kulinarnych. Warsztaty kulinarne to wydarzenie cykliczne, organizowane przez (….) regularnie w powtarzających się terminach – w zależności od zainteresowania. Potrawy przygotowywane podczas Warsztatów Kulinarnych mogą się różnić w zależności od pory roku i kalendarza świąt (….), z którymi Warsztaty Kulinarne bezpośrednio korespondują. (…) może kilkukrotnie organizować Warsztaty Kulinarne związane z konkretnym świętem (…) dla innych grup zainteresowanych, w innych terminach. Każdorazowo natomiast stanowią one pojedyncze, niezależne wydarzenie. Uczestnicy Warsztatów Kulinarnych, po ich zakończeniu nie otrzymują żadnego dokumentu poświadczającego nabycie jakiś umiejętności, np. certyfikatu, zaświadczenia, dyplomu. Cenę świadczenia ustala się biorąc pod uwagę koszt składników niezbędnych do przygotowania posiłków, koszt obsługi wydarzenia przez prowadzącego Warsztaty Kulinarne, a także koszty osobowe i eksploatacyjne związane z wykorzystaniem (…), w której to odbywają się Warsztaty Kulinarne. Warsztat będący przedmiotem wniosku związany jest z świętem (…). Warsztat trwa ok. (…) godzin i odbywa się na terenie (…). (…) udostępnia i odpowiednio aranżuje przestrzeń (…). (…) stanowi przestrzeń z w pełni wyposażonym studiem kuchennym (…). W ramach Warsztatu uczestnicy mają okazję poznać tradycje kuchni (…) i zasady (…). Mają okazję pod okiem prowadzącej przyrządzać prostą potrawę według oryginalnych przepisu kuchni (…). Prowadząca jest obecna przez cały czas trwania Warsztatu i aktywnie koordynuje pracę warsztatową, pracując z uczestnikami, dając im wskazówki, sprawdzając prace oraz prezentując swoją wiedzę. Przygotowywana potrawa w ścisły sposób nawiązuje do przypadającego święta (..). Na koniec Warsztatu wszyscy uczestnicy wydarzenia zasiadają wspólnie przy stole, aby skosztować przygotowanych przez siebie potraw. Potrawy przygotowywane są przez uczestników ze składników udostępnianych uczestnikom w trakcie Warsztatu. W potrawach nie są wykorzystywane owoce morza, tj. homary, ośmiornice, krewetki małże czy ślimaki, kawior lub namiastki kawioru, a także przetwory z homarów, ośmiornic itp. Podczas posiłku podawana jest woda, nie są natomiast podawane kawy ani herbaty czy też alkohole. W ramach samego wydarzenia prowadzący Warsztaty Kulinarne animuje uczestników, przeprowadza ich przez proces tworzenia potraw i opowiada o święcie (…) oraz przygotowywanych w ramach wydarzenia daniach. Opowieść przygotowuje (…) we współpracy z osobą prowadzącą Warsztat Kulinarny. Opowieść dotyczy (…). Opowieść przyjmuje formę prezentacji prowadzonej przez prowadzącego warsztaty w czasie, gdy potrawa jest przygotowywana. Jednocześnie omawiane są zagadnienia związane z ze świętem (…) oraz zwyczajami kultury (…) ze szczególnym uwzględnieniem znaczenia kuchni (…) w tej kulturze. Podczas wspólnego spożywania przygotowanej w ramach Warsztatu Kulinarnego potrawy, prowadzący warsztaty animuje i zachęca uczestników warsztatu do rozmowy (…). Prowadzącym Warsztat Kulinarny jest (…).