Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 4 października 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.440.305.2024.2.EM

WIS TOWAR - "suplement diety" w proszku.

Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2024 r., poz. 361, z późn. zm.), zwanej dalej „ustawą”, po rozpatrzeniu wniosku (...) Sp. z o.o. z dnia 9 lipca 2024 r. (data wpływu), uzupełnionego w dniach 8 i 12 sierpnia, 20 września oraz 1 października 2024 r. (daty wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (...)

Opis towaru: produkt w postaci proszku zawierający w składzie m.in. koncentrat białek serwatkowych z mleka, (...); oferowany w opakowaniu jednostkowym (…) o masie netto (...) g; nazywany „suplementem diety”

Rozstrzygnięcie: CN 19

Stawka podatku od towarów i usług: 5%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w związku z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 9 lipca 2024 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 8 i 12 sierpnia, 20 września oraz 1 października 2024 r., w zakresie sklasyfikowania towaru (...) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku oraz jego uzupełnieniach przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Pełny skład produktu:

koncentrat białek serwatkowych z mleka (...)

(...) to „suplement diety”, który stanowi źródło koncentratu białka serwatki, zawierający (...).

(...)

W uzupełnieniu wniosku Wnioskodawca oświadczył, że procentowa zawartość białka w suchej masie w koncentracie białek serwatkowych z mleka wynosi (...)%. Ponadto Wnioskodawca wskazał, że w produkcie występuje aromat (...), oraz że koncentrat białek serwatkowych z mleka zawiera (...).

(...)

Do wniosku i uzupełnienia Wnioskodawca dołączył:

(...)

Uzasadnienie klasyfikacji towaru

W myśl art. 5a ustawy, towary i usługi będące przedmiotem czynności, o których mowa w art. 5, wymienione w klasyfikacji w układzie odpowiadającym Nomenklaturze scalonej (CN) zgodnej z rozporządzeniem Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz. Urz. WE L 256 z 07.09.1987, str. 1, z późn. zm. – Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 2, t. 2, str. 382, z późn. zm.) lub w klasyfikacjach wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej, są klasyfikowane według Nomenklatury scalonej (CN) lub klasyfikacji wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej, jeżeli dla tych towarów lub usług przepisy ustawy lub przepisy wykonawcze wydane na jej podstawie powołują działy, pozycje, podpozycje lub kody Nomenklatury scalonej (CN) lub symbole klasyfikacji statystycznych.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00