Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 2 października 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.440.277.2024.2.EM

WIS TOWAR - "suplement diety" w proszku.

Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2024 r., poz. 361, z późn. zm.), zwanej dalej „ustawą”, po rozpatrzeniu wniosku (...) Sp. z o.o. z dnia 28 czerwca 2024 r. (data wpływu), uzupełnionego w dniach 8 i 12 sierpnia, 20 września oraz 1 października 2024 r. (daty wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (...)

Opis towaru: produkt w postaci proszku zawierający w składzie m.in. koncentrat białek serwatkowych z mleka, (...); oferowany w opakowaniu jednostkowym (…) o masie netto (...) g; nazywany „suplementem diety”

Rozstrzygnięcie: CN 19

Stawka podatku od towarów i usług: 5%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w związku z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 28 czerwca 2024 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 8 i 12 sierpnia, 20 września oraz 1 października 2024 r., w zakresie sklasyfikowania towaru (...) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku oraz jego uzupełnieniach przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Pełny skład produktu:

koncentrat białek serwatkowych z mleka (...).

(...) to „suplement diety”, który stanowi źródło koncentratu białka serwatki, (...) produkt, dostępny w postaci proszku w różnych wariantach smakowych, (...).

(...)

W uzupełnieniu wniosku Wnioskodawca oświadczył, że procentowa zawartość białka w suchej masie w koncentracie białek serwatkowych z mleka wynosi (...)%. Ponadto Wnioskodawca wskazał, że w produkcie występuje „aromat (...)” oraz że koncentrat białek serwatkowych z mleka zawiera (...).

(...)

W kolejnym uzupełnieniu Wnioskodawca doprecyzował, że w recepturze zastosowano aromaty (...).

Do wniosku i uzupełnienia Wnioskodawca dołączył:

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00