Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 2 października 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.440.277.2024.2.EM
WIS TOWAR - "suplement diety" w proszku.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2024 r., poz. 361, z późn. zm.), zwanej dalej „ustawą”, po rozpatrzeniu wniosku (...) Sp. z o.o. z dnia 28 czerwca 2024 r. (data wpływu), uzupełnionego w dniach 8 i 12 sierpnia, 20 września oraz 1 października 2024 r. (daty wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (...)
Opis towaru: produkt w postaci proszku zawierający w składzie m.in. koncentrat białek serwatkowych z mleka, (...); oferowany w opakowaniu jednostkowym (…) o masie netto (...) g; nazywany „suplementem diety”
Rozstrzygnięcie: CN 19
Stawka podatku od towarów i usług: 5%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w związku z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 28 czerwca 2024 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 8 i 12 sierpnia, 20 września oraz 1 października 2024 r., w zakresie sklasyfikowania towaru (...) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku oraz jego uzupełnieniach przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
Pełny skład produktu:
koncentrat białek serwatkowych z mleka (...).
(...) to „suplement diety”, który stanowi źródło koncentratu białka serwatki, (...) produkt, dostępny w postaci proszku w różnych wariantach smakowych, (...).
(...)
W uzupełnieniu wniosku Wnioskodawca oświadczył, że procentowa zawartość białka w suchej masie w koncentracie białek serwatkowych z mleka wynosi (...)%. Ponadto Wnioskodawca wskazał, że w produkcie występuje „aromat (...)” oraz że koncentrat białek serwatkowych z mleka zawiera (...).
(...)
W kolejnym uzupełnieniu Wnioskodawca doprecyzował, że w recepturze zastosowano aromaty (...).
Do wniosku i uzupełnienia Wnioskodawca dołączył:
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right