Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 11 września 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-2.440.246.2024.2.AR

WIS TOWAR – suplement diety w proszku.

Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (tj. Dz. U. z 2024 r., poz. 361 ze zm.), zwanej dalej „ustawą”, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 14 czerwca 2024 r. (data wpływu), uzupełnionego w dniach 25 i 26 lipca oraz 2 sierpnia 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (...)

Opis towaru: produkt zawierający w swoim składzie - zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (...), produkt o smaku (...) w postaci proszku do rozcieńczenia, nazwany przez Wnioskodawcę „suplementem diety”

Rozstrzygnięcie: CN 2106

Stawka podatku od towarów i usług: 8%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy w zw. z poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 14 czerwca 2024 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 25 i 26 lipca oraz 2 sierpnia 2024 r. w zakresie sklasyfikowania towaru: „(...)na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku oraz uzupełnieniach przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

(...)

Procentowy skład produktu:

(...)

Opakowanie zawiera (...) porcji Produktu.

Do wniosku załączono:

1.(...), z której wynika m.in.:

Masa netto: (...) g

Smak: (...)

Kategoria „suplement diety”

OPIS PRODUKTU

Charakterystyka produktu:(...)

(...)

Uzasadnienie klasyfikacji towaru

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00